Klávesnice ze Scrabblu

Klávesnice ze Scrabblu
Sdílej
 

Třeste se, USB tank jede

USB VYCHYTÁVKA


Budoucnost vojenské techniky patří dálkově ovládaným letadlům a bojovým strojům. K ovládání USB tanku využijete jakýkoliv počítač nebo notebook. Po nainstalování programu stačí k USB počítače připojit bezdrátový vysílač. Tvarem připomíná klasický USB flash disk s anténkou.
Pomocí něj jsou instrukce předávány tanku. Ten se pohybuje na dvou pásech a jako výzbroj si nese čtveřici pěnových šipek. Tank lze snadno ovládat klávesnicí nebo myší. Řídit se dá jeho pohyb, naklápění raketometu a střelba. Vysílač má dosah až 8 metrů a dostřel raketometu činí 4 metry. Jízdu tanku i střelbu navíc umocňují zvukové efekty.

VRATISLAV HARABIŠ




Nový pavouk v ČR

Stepníci rodu Eresus patří k nejkrásnějším a také nejjedovatějším evropským pavoukům. Přibližně centimetroví samečci mají nápadné kontrastní zbarvení v černé, červené a bílé, téměř dvojnásobně velké samičky jsou sametově černé. Ještě donedávna byl pro ČR uváděn jediný druh - stepník rudý. Ale loni objevil zoolog Milan Řezáč na jižní Moravě úplně nový druh. Popsal ho a dal mu jméno stepník moravský (Eresus moravicus). Na rozdíl od stepníka rudého má sameček jinak zbarvené končetiny, samička není jednobarevná, ale zdobí ji oranžová skvrna na hlavohrudi. Stepník moravský už je zapsán do světového seznamu pavouků a u nás se zařadil mezi jejich nejvzácnější druhy. Je jedovatější než stepník rudý, ale lidem není nebezpečný.

ZDE




Klávesnice ze Scrabblu

Písmenková hra Scrabble je celosvětový fenomén. Ale dovedete si představit stavit jiné její využití než jen odpolední skládání slov? S originálním nápadem přišel umělec Richard Nagy. Herní písmenka dosadil místo kláves, na numerickou část a další funkce vyrobil náhražky ve stejném stylu. Původně vtipný nápad jednoho člověka vzbudil velký ohlas. Když Nagy své dílo dokončil, vystavil fotku scrabble-klávesnice na web. Během krátké chvíle mu do e-mailové schránky přišlo několik set objednávek a Nagy nyní přemýšlí, jak zařídit masovou výrobu svého nápadu.

OST




Myší letka

Bez počítačové myši bychom si dnes již těžko dokázali představit práci v operačním systému. Pro milovníky vojenské techniky může být pravou volbou USB myš ve tvaru futuristické stíhačky. Je vybavena třemi tlačítky a osvětleným kolečkem. Osvětlení nalezneme i na zadní části myši. Na výběr je hned z několika barev, a dokonce existuje maskáčová verze. Těžko posoudit, jak bude taková stíhačka pohodlná při používání, ale tady jde přece o zajímavý styl.

VRATISLAV HARABIŠ




Vygooglujte si svůj Ztracený svět

Tým vědců pod vedením Jonathana Timberlaka objevil při surfování po internetu "ztracený svět" plný dosud neznámých živočichů. Satelitní snímky programu Google Earth odhalily úzký pruh zeleně u mozambické hory Mt. Mabu. Do této nedostupné oblasti se v lednu vydal tým mezinárodních odborníků a jejich průzkum potvrdil fantastická očekávání.
V osamoceném pásu deštného pralesa se vyskytuje mnoho endemických tvorů -motýlů, hadů či hmyzu. A spousta dalších živočichů na své odhalení pravděpodobně teprve čeká.

JAN SVATOŠ




Naše Galaxie je hmotnější a rotuje rychleji
HVĚZDÁRNA


Letíme rychleji, máme vyšší hmotnost a je větší pravděpodobnost, že se srazíme s jinou galaxií. Tak by se s trochou nadsázky dal popsat nový objev astronomů, kteří provedli velmi přesná měření naší Galaxie. Zjistili, že rotuje poněkud rychleji, než se předpokládalo. Sluneční soustava se nachází ve vzdálenosti 28 tisíc světelných let od centra Galaxie. Podle nových pozorování se pohybuje kolem jejího středu rychlostí 268 km/s, což je podstatně více než doposud uváděná hodnota 225 km/s. Rovněž se zjistilo, že má až o 50 procent vyšší hmotnost, čímž se téměř vyrovná velké galaxii M 31 v souhvězdí Andromedy, se kterou se může ve vzdálené budoucnosti srazit.
rychleji

FRANTIŠEK MARTINEK




Pekelně detailní umění

Renomovaná španělská galerie Prado se rozhodla otevřít světu. Na internetu tak můžete pomocí aplikace Google Earth najít čtrnáct jejích "nejslavnějších" obrazů v neuvěřitelném rozlišení 14 gigapixelů. Během tří měsíců pořídili fotografové několik stovek snímků pláten El Greca, Petera Paula Rubense nebo Hieronyma Bosche (jeho Zahrada pozemských rozkoší byla nasnímána dokonce šestnáctsetkrát), které pak pracovníci týmu Madpixel pospojovali do jednoho obrazu. Do vyhledávacího řádku v aplikaci Google Earth zadejte heslo Prado, video zachycující celou akci najdete na adrese www.google.com/prado.

DNA




USB větrák s nápisem

V horkých chvílích u počítače se výborně hodí USB větrák. Je vybaven velice praktickou sponou, takže jde snadno připevnit na monitor nebo víko notebooku. Na jedné jeho lopatce je navíc řada svítivých diod. Díky nim větrák umí zobrazit jakoukoliv zprávu. Jak je to možné? Je to podobné jako u filmu. Ten se skládá z mnoha snímků puštěných rychle za sebou. Setrvačnost lidského oka způsobuje, že jej vnímáme jako naprosto plynulý pohyb. V tomto případě se během otáčení lopatek přesně v danou dobu rozsvěcují jednotlivé diody a díky setrvačnosti oka tyto diody vytvoří nápis. Cena větráku se pohybuje v přepočtu kolem 150 korun.

VRATISLAV HARABIŠ




VŠEHOCHUŤ

Letitý ještěr

Už jsme tu psali o nejstarší matce světa, teď je na řadě nejstarší otec. Tentokrát však zabrousíme do říše zvířat. Stojedenáctiletý novozélandský varan přivedl se svou samičkou na svět jedenáct mláďat.

Recyklované bydlení

V Británii se během několika týdnů začnou stavět první domky vytvořené výhradně z recyklovaných hmot. Stavení Universal World House vychází na 3600 eur a je určeno především jako řešení pro lidi bez přístřeší.

Do šrotu!

Zaměstnanci liverpoolských doků zlikvidovali na přelomu ledna a února loď HMS Intrepid. Celosvětově se proslavila v roce 1982 v britsko-argentinské bitvě o Falklandy. Do šrotu odchází po 46 letech služby.

OST




Gama záblesky v zemské atmosféře
ATMOSFÉRA


Pořádnou letní bouřku se spoustou blesků zažil určitě každý. Teprve nedávno však bylo pomocí družic na oběžné dráze zjištěno, že nad bouřkovými oblastmi se uvolňuje obrovského množství energie v podobě gama záření, které je pro život velmi nebezpečné. Naštěstí krátkodobé záblesky vznikají vysoko nad zemským povrchem a směřují vzhůru. Před jeho účinky nás chrání atmosféra. Nové miniaturní družice nazvané Firefly (Světluška), které připravuje americká NASA, budou v letech 2010 až 2011 zkoumat souvislosti mezi obyčejnými blesky a záblesky záření gama.

FRANTIŠEK MARTINEK