Chrčení? Hrdelní zpěv

Chrčení? Hrdelní zpěv
Sdílej
 

Chrčení? Hrdelní zpěv
Na globalizaci sice hodně lidí vidí převážně její záporné stránky, ale v hudbě jde o to nejlepší, co ji za poslední léta potkalo. Průměrný český posluchač by jinak neměl možnost seznámit se naživo se severským unikátem - alikvotním neboli hrdelním zpěvem. Úlohu propagátora tohoto tradičního sibiřského umění na sebe vzal před několika lety multižánrový festival Colours of Ostrava. Přehlídka začala jako první dovážet do Česka "šamany" z oblasti věčně ledové Tuvy a jejich odpolední seance připomínaly spíše vyhánění duchů a špinavých mraků.

Muži a ženy v tradičních róbách si k vystoupení zapálili vonné tyčinky, otevřeli naplno ústa a z jejich útrob se linulo zvláštní mručení připomínající spíše zvuky zvířat.
Zatímco klasický zpěv vzniká na hlasivkách a ovlivňuje jej práce s ústy, alikvotní vokalisté vyvíjejí tón už v hrdle. Tohle umění není doménou pouze několika tradicionalistů ze Sibiře, jak dokazuje mladá kanadská diva Tanya Tagaq. Její vystoupení obohacují elektronické efekty, beatboxer a violoncellistka. Společně tak posouvají hrdelní zpěv do nových dimenzí: chrčení už nepůsobí jako "zvuky ze skanzenu", ale díky současnému kabátu, do nějž ho Tanya převlékla, jde o výkon vymaněný z jakékoliv časové dimenze. Své koncerty navíc vyplňuje obrovským množstvím vlastních emocí, a někdy jsou na její tváři vidět dokonce slzy. I proto uhranula publikum loňského ročníku ostravského festivalu Colours.
Pokud chcete zjistit, jak její sytý koktejl chutná, a především co je to vlastně hrdelní zpěv, vydejte se 18. února do pražského Paláce Akropolis. Tanya Tagaq vám všechno vysvětlí.



KRÁTCE
- Domácí funky úderka Monkey Business opět navléká lesklé kostýmy a chystá se prorazit na světlo. Důvod? Dvacátého třetího února by měla vyjít jejich nová deska Twilight of Jesters.

- Aktuální singl kapely U2 Get on Your Boots je od 16. února k mání ve třech oficiálních formátech. Klasické úzké cédéčko a sedmipalcový vinyl mají stejný obsah: na B-straně je remix další nové skladby No Line on the Horizon, který mají na svědomí členové Black Eyed Peas. Třetí CD singl nabídne remix písně Get on Your Boots.
- Flight 666 - The Movie. To je název filmového projektu, který zamířil hledáček na metalové dinosaury Iron Maiden. Snímek se natáčel na jejich zatím posledním turné. Můžete se tedy těšit nejen na záběry z pódia, ale také na soukromí kapely. Titul by se měl v kinech objevit na přelomu dubna a května.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: v Česku svěží, v Anglii už mainstream. Tak by se dal charakterizovat městský žánr dubstep, jenž vychází z tradic londýnských urban stylů a je založený na dusné a špinavé atmosféře. Jedním z jeho nejvěhlasnějších zástupců je dvaadvacetiletý Ollie Jones aka Skream. Skladba Tapped dokazuje, proč tomu tak je. K vidění na www.iabc.cz a na YouTube.cz (vyhledávací slova: skream, tapped).


SCUOTTYHO TV TIP
Britská rocková kapela Cream existovala sice jen čtyři roky (1966-1969), ale za tu dobu stihla pořádně zahýbat tehdejší hudbou. Nejenže vydala čtyři ceněná alba, ale navíc pomohla prosadit se dnes úspěšnému kytaristovi Ericu Claptonovi. Část Creamu se dala v roce 2005 znovu dohromady a v londýnské Royal Albert Hall odehrála čtyři úplně poslední koncerty. Česká televize odvysílá v sobotu 21. února ve 14.15 na ČT2 jejich hodinový záznam.


ECHO
S kámoši se hádáme, která kapela je nej. Já říkám, že Divokej Bill, další Kabát a poslední Chinaski. Ty to budeš vědět. IVAN, BEROUN

Ahoj Ivane, tyhle tři kapely se dají porovnávat maximálně podle komerční úspěšnosti. Slovo "nejlepší" bych ve spojení s Divokým Billem, Kabáty nebo Chinaski v současnosti rozhodně nepoužíval. Čus, Scuotty