Pro oči nevidět

Pro oči nevidět
Sdílej
 

Přistání na vodě

Asi jste v lednu zaregistrovali zprávu o americkém pilotovi, který přistál s dopravním letadlem s oběma porouchanými motory na řece v New Yorku. Noviny o události psaly jako o zázraku na Hudsonu, protože se všichni pasažéři i posádka zachránili. Přistání na vodě nejsou tak neobvyklá a například na YouTube najdete desítky klipů.


Většinou jde o menší letadla. V jednom klipu to však s dopravním letadlem vypadá zvlášť hrozivě. Nouzově přistávající stroj těsně přeletí pláž, mine hotelovou budovu a přistane v moři. Kdy a kde se to stalo? To není jasné. Pod videem je vášnivá diskuze, jestli jde o záznam opravdové události, nebo o dovedně udělaný podvrh. Podívejte se, rozhodnutí je na vás.



Fyzika jako hra
UŽITEČNÝ WEB

Byli jste někdy na pouti nebo v zábavním parku na horské dráze? Určitě ano. A i když jste se tvářili nezúčastněně a suverénně, možná aspoň tajně přiznáte, že ve vás v některých momentech byla malá dušička: Co když nejsou všechny šrouby dobře utažené? Nebo kolečka vozíku jsou prorezlá? Nebojte, statistika nehod je podobně jako u letecké dopravy na naší straně. Podle americké studie z roku 2001 je pravděpodobnost smrtelného úrazu jedna ku 1,5 miliardy. Ale vyprávějte to lidem, kteří v malém vozíku řežou zatáčky ve výšce desítek metrů nad zemí!
Mimochodem, navrhování horských drah vyžaduje dobré znalosti fyziky. Hrají v ní roli dostředivé a odstředivé síly, tření či změna potenciální energie na kinetickou. Všechno to jde spočítat. Nebo si vztah zúčastněných veličin můžete vyzkoušet na jednom internetovém apletu.
www.funderstanding.com/coaster


Kopec smrti
KURIOZITA


Je to prý nejnebezpečnější sjezdovka na světě. Jmenuje se Streif, je v rakouském středisku Kitzbühel a v lednu se zde konal další ročník legendárního závodu Hahnenkamm. Tříkilometrová trať obsahuje dva velmi dlouhé skoky a několik ostrých zatáček, kde se sebemenší chyba trestá děsivými pády.

Každý rok končí několik závodníků na nosítkách, nebo dokonce na palubě vrtulníku. Obávaný kopec si můžete sjet i vy, a navíc bez rizika. Deník The New York Times zveřejnil na svých webových stránkách skvělou animaci očima závodníka a s komentářem skvělého sjezdaře Douga Lewise.
http://bit.ly/ujvr


Pro oči nevidět
ZÁSAH ABC

Jde vám hlava kolem, případně nevíte, kam jste dali oči? Pak jste buď právě viděli hodně hezkou holku, nebo jste se stali obětí optické iluze. Lépe řečeno jste viděli něco, co ve skutečnosti neexistuje, ale oči to vašemu mozku zkrátka takhle naservírovaly.

Například se díváte na tři žluté a jednu zelenou tečku, kolem kterých se otáčí modrá mřížka. Když oči upřete na blikající zelenou tečku, začnou ty žluté postupně mizet. Někdy jedna, občas dvě, výjimečně i všechny tři. Nevidíte je, a přitom tam pořád jsou! Nebo sledujete siluetu krásné tanečnice. Otáčí se po směru hodinových ručiček.
Vlastně ne, spousta lidí vidí, že se otáčí proti směru hodinových ručiček. Kdysi koloval e-mail, podle kterého se tímto způsobem dá určit, jaký typ mozku máte. Jestli spíš dominuje jeho pravá polovina, a tedy kreativní myšlení (vidíte tanečnici, jak se otáčí po směru hodinových ručiček), nebo levá polovina, tedy logické uvažování (vidíte tanečnici, jak se otáčí opačně).

To nejspíš není pravda, je to optická iluze. Kdo se na tanečnici vydrží dívat dostatečně dlouho, nejspíš uvidí, jak se zničehonic začne otáčet opačně. Tyhle dvě, ale i další desítky iluzí najdete na skvělé stránce Němce Michaela Bacha. A kdo umí anglicky, může se dočíst, jak tyto iluze fungují a co přesně se vám v hlavě děje.
www.michaelbach.de/ot/index.html


Mlátička na YouTube
WWW GAMESA


Je to video, a zároveň to není video. Je to interaktivní hra, ale zároveň to interaktivní hra není... Aneb zajímavý koncept hry, který využívá videoportálu YouTube. e že by videoklipy umožňovaly interaktivitu. Trik je v tom, že celou hru představuje soubor videí, mezi kterými klikáte. Vytváří se tak velmi jednoduchá, ale poměrně působivá iluze interaktivity. Podmínkou je kvalitní internetové připojení a také určitá dávka trpělivosti. Ale určitě jde o koncept, který stojí za to si vyzkoušet.




Královská hra. A taky počítačová
VAŠE TIPY


V ABC č.22/2008 byla jako váš tip adresa počítačového šachového protihráče. Jak nám napsal Mirek Komárek, s internetovými šachisty obvykle prohrává, a tak ho vždycky trápilo, jak vlastně tyhle virtuální sportovci přemýšlejí. Nakonec na to přišel, lépe řečeno našel stránku, kde je to vidět. A poslal nám odkaz: "Počítač zkrátka vyzkouší všechny možnosti, a to na několik tahů dopředu. Dobře je to vidět v aplikaci Thinking Machine 4, kde tenhle proces můžete pozorovat takzvaně v reálném čase. Hrajete s počítačem a zároveň šmírujete, jak přemýšlí. Tahy počítače jsou žluté čáry, vaše tahy zelené. Závěr: žádný program není chytřejší než člověk, ale může ho porazit, protože mnohem rychleji počítá. A zvládne tak za pár sekund vyzkoušet všechny alternativy, z nichž vybere tu nejlepší."
http://turbulence.org/spotlight/thinking/chess.html