Valkýra

Valkýra
Sdílej
 

Patnáctiletý kapitán

KNIHA - DOBRODRUŽNÁ

Na pulty knihkupectví opět přichází notoricky známý příběh francouzského literárního génia Julese Verna. O jeho novou tvář se postaral český autor sci-fi Ondřej Neff . Jako uznávaný znalec Vernova díla převyprávěl knihu po svém a úplně nejvíc se vyřádil v závěru. Pro mnohé z vás to bude opravdu překvapivé vyústění děje. Hlavním postavám a určitým situacím Neff nastolil jasnější, logičtější řád. Jak se mu to podařilo, se můžete přesvědčit sami. Knihu doprovázejí skvělé ilustrace Zdeňka Buriana. Toto dílko ozdobí každou knihovnu a jako dárek potěší řadu čtenářů bez ohledu na věk.



HODNOCENÍ: 75 %

+ KRÁSNÉ ILUSTRACE
- PŘÍLIŠ ZNÁMÝ PŘÍBĚH
ALBATROS, 212 STRAN
AUTOR: JULES VERNE
PŘEVYPRÁVĚL: ONDŘEJ NEFF
ILUSTRACE: ZDENĚK BURIAN


Valkýra
KINO TIP - DRAMA


Druhá světová válka se mohla vyvíjet úplně jinak, kdyby vyšel plán několika německých důstojníků na vojenský převrat. Projekt počítal s odstraněním nejvyššího kancléře Adolfa Hitlera, s převzetím moci a následným podepsáním mírové smlouvy se Spojenci.

Film Valkýra sleduje osudy hlavní postavy tohoto spiknutí - plukovníka Clause von Stauffenberga, kterého ve filmu ztvárnil Tom Cruise. Snímek vznikl na základě reálných událostí, proto je předem jasné, jak celý pokus o převrat skončí. I přesto atmosféra filmu působí velmi napínavě a ani konec nepostrádá dramatičnost.



HODNOCENÍ: 70 %

+ VÝBORNĚ BUDOVANÉ NAPĚTÍ
- ŽÁDNÉ DĚJOVÉ ZVRATY
BONTONFILM, USA / NĚMECKO 2008, 120 MINUT
REŽIE: BRYAN SINGER


Matrix
Film Matrix sice vznikl poměrně nedávno, ale své místo v rubrice kultovních filmů si bezpochyby zaslouží. Scifi o mladém programátorovi jménem Neo, který pronikl do počítačového systému ovládajícího celé lidstvo, totiž zásadně změnilo způsob, jakým se v posledních deseti letech točily akční filmy.

S Matrixem přišla do té doby naprosto nevídaná věc - Bullet Time. Revoluční zpomalení času se brzy stalo tak populární, že jsme ho mohli vidět v každém druhém filmu. Úspěch Matrixu však nespočíval pouze v převratných akčních scénách, byl to hlavně promyšlený příběh, který z něj udělal legendu. Další dva díly sice již tak povedené nebyly, přesto patří tato sci-fi série k tomu nejlepšímu, co kdy v tomto žánru vzniklo.


MATRIX, USA 1999, 136 MINUT
REŽIE: LARRY A ANDY WACHOWŠTÍ


Malý Rambo
DVD - KOMEDIE


Hlavní postavou tohoto rodinného filmu není neohrožený super hrdina, nýbrž dva obyčejní kluci, které svedla dohromady jejich vášeň pro akční filmy. Společně se na zadních dvorcích rodinných domků snaží natočit nové filmové dobrodružství o nejslavnějším akčním hrdinovi osmdesátých let. Školní rváč Lee Carter vlastní kameru a člen ortodoxně věřící rodiny Will Proudfoot zase hýří skvělými nápady. I když kluci pocházejí z naprosto odlišných prostředí, díky společnému projektu se z nich stanou nejlepší kamarádi. Film Malý Rambo nebyl v české distribuci uveden do kin, tak si ho můžete užít až nyní na discích DVD.


HODNOCENÍ: 100 %

+ SKVĚLE NATOČENÝ RODINNÝ FILM
- MÁLO BONUSŮ NA DVD DISKU
MAGIC MBOX, VELKÁ BRITÁNIE 2007, 96 MINUT
REŽIE: R GARTH JENNINGS


MŮJ FILM

Tomáš, 11 let

Nejraději se dívám na strategické a bojové filmy, ale mám rád i sci-fi a fantasy. Například Pána prstenů nebo Eragona, toho jsem viděl nedávno. A je mi jedno, jestli se na film dívám v kině nebo doma na DVD, líbí se mi oboje.