PočMág radí

Sdílej
 
Chci koupit nový počítač a nevím, jaký procesor zvolit. Podle taktovací frekvence je asi lepší Intel Pentium II 500Mhz CELERON, ale je levnější než Intel Pentium II 450 Mhz. Co to má znamenat? Je ten druhý rychlejší, i když má menší číslo frekvence? Co znamená slovo CELERON? Honza, Choceň

Začnu výrazem Celeron. Výroba procesoru je technologicky velmi náročná záležitost. Jedna z nejdražších věcí, která se v pouzdře společně s procesorem nachází, je tzv. vyrovnávací paměť (cache). Ta výrazně ovlivňuje výkon procesoru při jeho práci, neboť procesor data ukládá právě do této vyrovnávací paměti běžící na stejné frekvenci jako procesor. Tak je má rychleji "po ruce" než při použití normální operační paměti. A protože je cache paměť velmi drahá, přišel Intel s levnější variantou procesoru Pentium II, které se říká Celeron. Normální "plnohodnotné" Pentium II má vyrovnávací paměti 512kB, kdežto jeho levnější bratříček Celeron pouze 128kB.

Jaký procesor tedy zvolit? Pokud ti počítač bude sloužit doma na hry, na psaní textů atd., je výhodnější zvolit Celeron. Nejen že je levnější, ale při běžném používání pravděpodobně ani nepoznáš rozdíl proti plnému Pentiu II. Výhodou Celeronu na rozdíl od Pentia II je také, že lze přetaktovat. To znamená, že zkušený člověk může za splnění určitých podmínek procesor provozovat i na vyšší frekvenci (sám mám doma Celeron 333 MHz přetaktován na 420 MHz).