Warhammer 40.000: Dawn of War II

Warhammer 40.000: Dawn of War II
Sdílej
 


Hit ABC

Vesmírní mariňáci, pozor! Planeta Calderis je tyranizována krutými Orky a potřebuje vaši pomoc. Nažhavte laserové pistole, rotační kulomety i meče s ostřím z motorové pily. V děsivé temnotě vzdálené budoucnosti není nic než válka a tu si prožijete v očekávané strategii Warhammer 40.000: Dawn of War II.

V jedné singleplayer kampani hrané za vesmírné mariňáky se vypravíte nejen na Calderis, ale i na několik dalších, velmi různorodých planet. Utkáte se s Orky, Eldary i Tyranidy.

Zapomeňte na klasické budování základen. Nic takového zde není. Dawn of War II vás nechá se soustředit na taktický boj menších skupin jednotek. Trochu to připomíná hraní Company of Heroes. Členité mapy jsou poseté budovami, opevněními a zátarasy, které je nutné dobře využívat.

Po každém boji získávají oddíly body zkušenosti, jež lze rozdělovat mezi čtyři základní bojové charakteristiky. Navíc se vám postupně otevřou nabídky speciálních vlastností hrdinů a v boji získáte i extra výzbroj či zbraně. Na poměry realtime strategie si zde hojně užijete prvků RPG. Vývoji jednotek i hrdiny pak přizpůsobujete boj.


Hratelnost singleplayeru podpořená výborným grafickým zpracováním je parádní a nebojíme se Dawn of War II zařadit mezi letošní RTS špičky. Multiplayer sice nepohltí davy nadšenců, ale kampaň pro jednoho hráče pobaví dostatečně.

Hodnocení: 85 %
+ skvělá hratelnost soustředěná na taktický boj, RPG vývoj jednotek, atmosféra, grafika, rozmanitost jednotek a zbraní, taktické AI
- singleplayer kampaň jen za vesmírné mariňáky, slabší multiplayer a málo map
Výrobce: Relic
Web: www.dawnofwar2.com




Co se hraje

Street Fighter IV

Foto

Bojovka Street Fighter IV je král herních klasik. Zrodila se před více než dvaceti lety a mnoho z nás se s ním setkalo na předpotopních konzolích nebo na herních automatech. Teď je zpátky. Překvapivě se nenechal svést módou 3D konverzí a zůstal věrný dvourozměrnému zobrazení. A to je dobře!

Street Fighter IV si uchoval parádní hratelnost, kterou nabízely i předchozí díly. Vyberete bojovníka a skočíte s ním do ringu, kde si procvičíte prsty při snaze vytvářet co nejefektivnější údery kombinací tlačítek. Pokud se vám daří, jste odměněni skvělými animacemi úderů.

K dispozici je přes dvacet bizarních postav a každá útočí specificky. Street Fighter IV bude pro neznalého hráče zpočátku dost obtížný. Můžete zkusit bušit do protivníka obyčejnými údery nohou nebo pěstmi, ale pokud chcete vyhrávat, je potřeba zvládnout speciální komba. Bude chvilku trvat, než se vám podaří takové smrtící výpady spolehlivě vytvářet. Navíc každý protivník je jiný a na každého platí jiná taktika.

Ve Street Fighteru IV jde o improvizaci a rychlé prsty. Proud adrenalinu výrazně zesiluje při bitvách přes internet s lidskými protivníky. Virtuální mlácení ve 2D ringu hráče baví už několik desítek let. Zábavnost nepolevila ani v tomto posledním díle.

Hodnocení: 88 %
+ osvědčená hratelnost, luxusní a stylová grafika, velký výběr postav, multiplayer, lehce obohacený bojový systém
- pro nováčky může být obtížný
Výrobce: Capcom
Web:www.streetfighter.com

Pozn.: Recenzovali jsme verzi pro Xbox 360. Letos by měla vyjít i PC verze. Přesné datum není zatím stanoveno.


Na co se těšit

Need for Speed Shift

Foto

Chvilku se šuškalo, že série Need for Speed se na delší čas odmlčí. Studio EA Black Box, které mělo vývoj na starost, se zavřelo a nebylo jasné, co bude dál. Nyní se konečně mraky roztáhly a ohlašuje se další pokračování Need for Speed s názvem Shift. Tentokrát by mohla série opravdu poskočit jiným směrem.

Za vývojem Shiftu totiž stojí část týmu, který má na svědomí třeba simulátor GTR. Tušíte správně, NFS končí s arkádovým závoděním a přiklání se k větší realističnosti. Těšit se můžete také na velmi detailní grafiku, dokonalé zvuky nadupaných motorů a inteligentní protivníky. Ti budou mít nejen unikátní schopnosti, ale budou i dynamicky měnit své chování v závislosti na vašem stylu jízdy.

Proč se těšit: závody ve městech i na okruzích, realistický model jízdy, ozvučení, grafika, AI protivníci, konečně pořádná změna NFS série
Datum vydání: konec 2009
Výrobce: Slightly Mad Studios
Web: www.slightlymadstudios.com



Herní zprávy
Na Divokém západě


Střílečku Call of Juarez jsme si před třemi lety užili. Její originální zpracování, zbraně a prostředí Divokého západu nás fascinovalo. V přípravě je pokračování s názvem Bound in Blood. Vyjde pravděpodobně letos v létě a budete v něm jezdit na koni, střílet z děl nebo prastarých kulometů. Více najdete na www.callofjuarez.com.

Colin McRae DiRT 2


Smrdí vám asfalt? V Colin McRae DiRT 2 si od něj budete moci odpočinout. Nový díl arkádového rally závodění bude zaostřen především na jízdu mimo běžné silnice. Užijete si bahno, písek, skvělou grafiku i vylepšený jízdní model. Mrkněte na www.codemasters.com/dirt.