Milionář z chatrče

Milionář z chatrče
Sdílej
 

Příběh o Zoufálkovi

ANIMOVANÝ - DOBRODRUŽNÝ


Myš, která se nebojí kočky, obratně vylupuje sýr z nastražených pastiček a knihy si čte, místo aby je okusovala, se poněkud vymyká z myšího společenství, a proto musí být náležitě potrestána. Zoufálek je tak odsouzen a uvržen do podhradí, kde vládne tma a kruté, věčně hladové společenství krys.

Na stejném místě se ocitne i krysák Rosvit, který nešťastnou náhodou způsobil tragédii v královské rodině a tím uvrhl do neštěstí celé království. Dramatické okolnosti nakonec spojí oba protagonisty toužící po návratu do světa světla, zachrání princeznu a celé království a po mnoha napínavých dobrodružství zvítězí nad zlem. Animovaný příběh dostane i dospělé, je plný napětí, jemného humoru a vtipných scén, děj má rychlý spád, nejsou v něm žádné mezery a hluchá místa.


HODNOCENÍ: 95 %

+ SKVĚLÝ NAPÍNAVÝ PŘÍBĚH, DOKONALÁ ANIMACE
- FILM SKONČÍ PŘÍLIŠ NÁHLE
BONTONFILM, USA 2008, 100 MINUT
REŽIE: SAM FELL, ROBERT STEVENHAGEN

ZDE




Rudý baron
DVD - VÁLEČNÝ, HISTORICKÝ


V první světové válce nebyl obávanější letec než německý kapitán Manfred von Richthofen, přezdívaný též Rudý baron. Během své kariéry sestřelil z oblohy osmdesát nepřátelských letounů. Film vypráví o jeho působení v armádě a postupném povýšení až na jedničku německé letky. Na rozdíl od ostatních válečných snímků nečekejte od Rudého barona množství leteckých soubojů. Je to především zfilmovaná biografie zajímavého muže, který přes všechny úspěchy jako elitní letec znamená z vojenského pohledu spíše okrajovou postavu. K velké škodě však film obsahuje několik dějových mezer a historických nepřesností.



HODNOCENÍ: 60 %

+ PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Z POHLEDU NĚMCŮ
- MÁLO VZDUŠNÝCH SOUBOJŮ, NUDNÉ DIALOGY
MAGIC BOX, NĚMECKO / VB / ČESKO 2008, 120 MINUT
REŽIE: NIKOLAI MÜLLERSCHÖN

JOSEF CIPRA




MOJE KNÍŽKA, MŮJ FILM

David, 11 let

Knížky čtu občas, teď mám třeba rozečtené Jak se krotí krokodýli. Z filmů mám rád fantasy, jako je třeba Narnie. Líbí se mi ale i filmy o Spidermanovi. Do kina moc nechodím, radši se dívám doma na DVD.


Milionář z chatrče
KINO TIP - DRAMA


Když se mladý Ind Jamal Malik dostane do televizní vědomostí soutěže Chcete být milionářem?, nikdo si neumí ani představit, že by se dokázal probojovat až k poslední otázce. Jak by také mohl nevzdělaný chlapec z chudinské čtvrti znát odpovědi na otázky, se kterými si neporadí ani právníci či lékaři. Malik však soutěží proplouvá zcela bez problémů, jako by mu žádná otázka nedělala větší problém.

Vpodvečer jeho posledního vystoupení, před závěrečnou otázkou, je předveden na policejní stanici: je podezřelý z podvodu. Malik během výslechu vysvětluje, jak je možné, že znal odpověď na každou otázku. Zároveň odhaluje svůj život v chudinském slumu a vzniká tak mozaika strhujících příběhů. Film obdržel deset oscarových nominací, z nichž osm proměnil, a rozhodně stojí za zhlédnutí.



HODNOCENÍ: 90 %

+ STRHUJÍCÍ PŘÍBĚH, HUDBA
- PŘEDVÍDATELNÝ KONEC
BONTONFILM, USA / GB 2008, 120 MINUT
REŽIE: DANNY BOYLE

JOSEF CIPRA




Brisingr
KNIHA - FANTASY


Třetí díl Odkazu Dračích jezdců, Brisingr, konečně vyšel. Opět se setkáme s Eragonem a jeho dračicí Safirou. Vydávají se na jih a připojí se k armádě vedené Nasuadou, vládkyní Vardenů. Nasuada shromáždila nejen svůj lid, ale pro boj se zlovolným králem Galbatorixem se spojila i s dalšími rasami, v jejím vojsku se proto setkáme i s trpaslíky, urgaly či elfy. Eragon se Safirou znamenají pro její vojsko významnou pomoc. I král Galbatorix má totiž ve svém vojsku dračího jezdce, kterého si i s drakem podmanil a očaroval je. Než se však Eragon dostane do ležení Vardenů, musí ještě splnit slib, který dal svému bratranci Roranovi: pomoci mu zachránit jeho snoubenku vězněnou v Helgrindu, doupěti lethrblaka a ra´zaků.



HODNOCENÍ: 80 %

+ NAPÍNAVÝ DĚJ, KOUZLA A ZAJÍMAVÉ POSTAVY
- MÍSTY JE DĚJ ZBYTEČNĚ ROZVLÁČNÝ, PŘÍLIŠ MNOHO POSTAV SE ŠPATNĚ ZAPAMATOVATELNÝMI JMÉNY
FRAGMENT, 656 STRAN
AUTOR: CHRISTOPHER PAOLINI
PŘEKLAD: OLGA ZUMROVÁ

ZDE