Hudební Andělé bez křídel

Hudební Andělé bez křídel
Sdílej
 

Hudební Andělé bez křídel

Ve chvíli, kdy si čtete tento článek, už asi víte, jak dopadly výroční ceny Anděl 2008. V době uzávěrky tohoto čísla jsme znali pouze nominace a vítěze Desky roku. Přes prvotní nadšení je však stále co dohánět.


Samozřejmě že od akademiků, kteří rozhodují o nominacích a konečných výsledcích, nemůžeme chtít, aby hledali kdovíjak složitou alternativu k současnému českému mainstreamu. Ostatně, měli bychom je pochválit za letos konečně viditelnou rozdílnost mezi jmény navrženými na Anděly a estrádními Zlatými slavíky, kde jde jen o velikost fanklubu každého umělce. Avšak přece jen - nešlo by nominované hledat i někde jinde než ve vysílání celostátních rádií?
Mezi známými jmény jako Richard Krajčo, Dan Bárta, Ewa Farna či Lenka Dusilová tak překvapuje pouze čerstvá kapela Toxique s nečekanými čtyřmi nominacemi. Takovýchto monstrózních ovací se při svém vstupu do hudebního byznysu dočkala málokterá skupina a to potvrzuje, že Toxique jsou na českém hudebním nebi výjimeční. Jenže těch s přízviskem "výborných" se i v Česku loni urodilo dost. Stačí si prolistovat několika rubrikami Sound a objevíte skvosty. Proč třeba akademici nezpozorovali instrumentální r´n´b poklad Navigators, kteří nejenže doma uspěli s debutem Sky Travellin´, ale jejich singl rotoval i v evropské MTV? Anebo co třeba jazzoví SOIL s úchvatnou zpěvačkou Zuzanou Kropáčovou v čele, kteří vloni jako jedni z prvních vydali svou desku zdarma?
Ve výčtu by se dalo pokračovat, jenže proč tady dělat seznam. Je zkrátka hodně jednoduché zjistit, že i přes "nekonformnost" poroty zůstává stále hodně věcí neobjevených.


KRÁTCE
- Hiphopová zpěvačka Santogold, o které jsme tu psali v souvislosti s nejhoršími obaly alb minulého roku (ABC č. 1/2009), se přejmenovala. Od února si nechává říkat Santigold.

- O nelichotivé finanční a životní situaci rozpadajícího se Michaela Jacksona ví všichni. Dluží například i arabskému šejkovi, který mu dal peníze na nahrání desky, a Michael je utratil. Teď je už situace tak daleko, že řada zpěvákových osobních věcí z jeho ranče Neverland byla nabídnuta k dražbě. Zajímavou položkou je třeba pozlacené křeslo.
- Moravská kapela Kryštof znovu vyráží na akustické turné. V průběhu března zavítá do poslucháren sedmi českých univerzit. Richard Krajčo prý bude mezi skladbami diskutovat se studenty. Zajímalo by nás, jaké téma si připraví třeba pro posluchače Vysoké školy ekonomické v Praze.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: podívejme se do roku 1978, kdy Michael Jackson vystupoval ještě v rodinné kapele The Jackson 5 a vrchol amerického funku a soulu tehdy pokořili albem Destiny. Zřejmě největším a nesmrtelným hitem, který se dočkal řady předělávek, je našlápnutá Shake Your Body. Na archivním videoklipu je Michael ještě černoch a vypadá jako normální člověk, nelekněte se. K vidění na www.iabc.cz nebo na YouTube.cz (vyhledávací slova: Jackson 5, shake your body).


ECHO
Ahoj! Mám hodně textů, ale nevím, jak je zhudebnit. Poradíš? MAREK BLAŽEJ, BŘECLAV


Ahoj Marku, většina hudebních skupin vznikla právě tak, že jeden člověk měl texty, druhý dělal hudbu, a tak to dali dohromady.
Zkus najít nějakého kamaráda nebo spolužáka, který na něco hraje. Dej vědět, pokud to nějak dopadne.

Čus, Scuotty