Snow Jam - Vrchol sezony

Snow Jam - Vrchol sezony
Sdílej
 
Předposlední březnový víkend to ve Špindlerově Mlýně i přes tuny sněhu a chladný vítr vřelo. V závodě se tu představila evropská snowboardová špička, ABC bylo při tom.


Čtyřiadvacet jezdců z Evropy a Spojených států počítalo s tím, že se na závodní trati rozdělené do tří úseků - U-rampy, zábradlí a skoku big air - předvede v kvalifikaci už v pátek 20. března. Počasí však dokázalo svou sílu a kvůli špatným podmínkám pořadatelé plánované jízdy zrušili.

Zásadní věci se tak děly až v sobotu. A hned od rána bylo jasné, že první jarní den si pro závodníky i dav na dolním konci závodiště připraví bezchybnou kulisu. Modré nebe s příjemnými slunečními paprsky vytvořilo atmosféru, kterou se může pochlubit jen málo závodů.


K dobré náladě navíc přispěl i český jezdec Martin Černík, když vyhrál dopolední semifinálové rozjezdy a hodně lidí věřilo, že úspěch zopakuje i v odpoledním finále.

Jenže první místo nakonec nezískal. Perfektně poskládanou jízdou s pěti vysoce hodnocenými skoky ho v cíli nakonec předčil Švéd Jakob Wilhelmson, který za vítězství ve Špindlerově Mlýně obdržel tři tisíce dolarů. Černík se umístil na druhém místě, bronzová medaile míří znovu do Švédska zásluhou Stefana Karlssona.

Vítězové


1. Jakob Wilhelmson (SWE)
2. Martin Černík (CZE)
3. Stefan Karlsson (SWE)

Best Trick Session


Po skončení hlavního závodu se za umělého osvětlení strhla na Big Airu hodinová exhibice, kdy se jezdci snažili předvést co nejdokonalejší trik. Úspěch zaznamenal i Čech Darek Bergmann, kterého rozhodčí ocenili titulem "autor nejdokonalejšího stylového skoku". Zážitkem pro diváky pak byla závěrečná show sedmnácti jezdců, kteří na big air vyjeli těsně za sebou, a ve vzduchu tak vytvořili jindy nevídaný řetězový skok.