Špionské hodinky

Špionské hodinky
Sdílej
 

Hudební vajíčka

USB VYCHYTÁVKA


Tato vajíčka nesnesla žádná slepička, jde o netradiční reproduktory. Lze je snadno přenášet, při hraní se mohou roztáhnout jako tahací harmonika a pak mají lepší zvuk. Dokážou podat výkon až 2 W a hodí se nejen pro notebook, ale také pro různé MP3 přehrávače, mobilní telefony a PDA. O napájení se starají zabudované baterie. Na jedno nabití budou vyhrávat více než dvě hodiny.
Na výběr jsou vajíčka v modré, červené a stříbrné barvě, takže z nich lze vytvořit třeba netradiční velikonoční dekoraci.

VRATISLAV HARABIŠ




Špionské hodinky
HI-TECH


"A co bys ještě chtěl, hodinky s vodotryskem?" říkalo se kdysi těm, kteří už nevěděli, jakou vymoženost by si koupili. Na jaře roku 2009 by se fráze mohla aktualizovat: "Nechtěl bys ještě náhodou hodinky s videotelefonem?" Nejde však o žert jako v případě vodotrysku, tyhle "digitálky" skutečně existují. Vhodnější by bylo gadget nazývat 3G mobilní videotelefon. Přes dotykový displej se zabudovanou kamerou a mikrofonem totiž můžete vést videohovory. Výrobce se navíc zaručil za jejich vysokou kvalitu a přenosovou rychlost. Ideální kompromis mezi klasickým mobilem a jeho současnými 3G verzemi.

OST




Magičtí štíři

V tomto čísle jste jako dárek našli magického štíra, který v noci svítí.
Tato hříčka nemá kupodivu daleko od skutečnosti - stejně magičtí jsou i opravdoví živí štíři. Pokud na tohoto nočního tvora posvítíte UV lampou, rozzáří se jako žárovka až na vzdálenost třiceti metrů. Způsobuje to fluorescenční látka beta-karboline, která je obsažena v jeho kutikule. Beta-karboline chrání štíry před škodlivým zářením včetně radioaktivního. Bez újmy snesou ozáření o intenzitě až 90 tisíc radianů, proto přežili mnohé katastrofy spojené s intenzivní radiací a na Zemi žijí už přes 400 milionů let.

ZDE




Radioteleskop ALMA
HVĚZDÁRNA


V chilské poušti Atacama v nadmořské výšce 5000 metrů probíhá výstavba impozantního radioteleskopu ALMA. Má jej tvořit 66 antén o průměru 12 metrů. Antény budou rozmístěny na ploše o průměru 16 km a společně budou pracovat jako jeden velký radioteleskop, který astronomům umožní studovat chladné oblasti vesmíru obsahující molekulární plyn a jemné prachové částice. Z těchto stavebních kamenů se formují galaxie, hvězdy, planety a také živé organismy. Pozorování přístrojem ALMA poskytne vědcům unikátní pohled na rané fáze procesů formování hvězd i planet a počítá se s jeho dalším rozšiřováním.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ
Nejdražší

Na japonský trh se dostalo nejdražší CD v historii. Woman, Sweet 10 Diamonds je zabaleno do platinového bukletu osázeného dvoukarátovými diamanty.
Jeho cena se vyšplhala na 100 tisíc dolarů. Obsah alba tvoří písničky deseti japonských zpěvaček.


Děravý obchoďák

Ve Frankfurtu nad Mohanem otevřeli nákupní centrum, jehož architekt rozhodně nepostrádá smysl pro humor. Ital Massimiliano Fuksas zakomponoval do skleněných stěn několik velkých děr a tunelů.

OST




Wi-Fi zajíček

Zajíčci k Velikonocům patří. Pokud máte dost těch čokoládových, můžete si vyzdobit pokoj jejich wi-fi variantou Nabaztag. Po vybalení jej stačí zapojit do elektrické sítě. Zajíček se probudí, připojí se na váš domácí wi-ei router a z něj přes internet do celého světa. Pomocí on-line formuláře jej zaregistrujete, pojmenujete a nastavíte služby, které má zajíček sledovat. Nabaztag umí mluvit, takže vás může každé ráno informovat o novinkách, počasí doma i ve světě. Dokonce vám dokáže přečíst nový e-mail či textovku. Během čtení zpráv hezky stříhá ušima. Díky internetu je schopen učit se nové věci a dovednosti. Dokáže hovořit šestnácti jazyky, ale čeština mezi nimi bohužel není.

VRATISLAV HARABIŠ




Všichni můžeme být Marťani

V mladé sluneční soustavě docházelo velmi často ke srážkám planet s planetkami či meteority. Při kolizích Marsu s většími tělesy mohly být z povrchu planety vymrštěny do okolního prostoru velké kusy horniny. Tyto meteority bombardovaly v průběhu uplynulých miliard let Zemi. Pomohly tak dávným marťanským mikrobům uchyceným v horninách cestovat napříč sluneční soustavou a dopadnout na Zemi.

Pokud na Marsu existoval život dříve než u nás, mohl být "přestěhován" na naši planetu, kde se dále rozvíjel. Jestliže se tak stalo, můžeme všichni s trochou nadsázky říct, že jsme ve skutečnosti Marťani.

FRANTIŠEK MARTINEK