Kolo pro milionáře

Kolo pro milionáře
Sdílej
 

Kabel a čtečka v jednom

K většině elektronických pomocníků bývá přibalen USB kabel. Abychom jich u sebe nemuseli nosit hromadu, existuje univerzální varianta dva v jednom. Jde o mini USB kabel, který je navíc doplněn čtečkou paměťových karet. Pokud je naše zařízení kompatibilní s mini USB, lze kabel použít běžným způsobem. Když není vybaveno mini USB portem, můžeme data přečíst rovnou z paměťové karty. Integrovaná čtečka paměťových karet si snadno poradí například s formáty SD, MMC II, T-flash. Je-li čtečka karet aktivní, nelze zároveň přenášet data z připojeného zařízení, nicméně nabíjení je aktivní stále. Na pracovním stole tak již nemusí překážet nepotřebné kabely a nabíječky.

VRATISLAV HARABIŠ




Kolo pro milionáře

Na první pohled vypadá tenhle bicykl jako starý závoďák vytažený ze stodoly. Jenže kdyby měl někdo z nás možnost se ho alespoň dotknout, pochopil by, že o žádný historický vehikl nejde. Výrobek dánské designové společnosti Aurumania je totiž natřen 24karátovým zlatem. Aby toho nebylo málo, na jeho konstrukci je rozmístěno 600 diamantů od Swarovského.

A teď to nejdůležitější - cena tohoto zlatého kola se pohybuje kolem dvou a půl milionu korun. Pokud vás neodradila a o bicykl máte zájem, pospěšte si. Aurumania jich vyrobila jen deset.

OST




Co nového na Plutu

Prostřednictvím velkých dalekohledů Evropské jižní observatoře (European Southern Observatory - ESO) se astronomům podařilo získat cenné poznatky o chemickém složení a procesech v atmosféře vzdálené trpasličí planety Pluto. Nalezli nečekaně velké množství metanu a také odhalili, že atmosféra Pluta je přibližně o 40 stupňů Celsia teplejší než jeho povrch. Může to být způsobeno přítomností povrchových oblastí s čistým metanem či na metan bohaté vrstvy pokrývající celý povrch Pluta. Jde o ledový svět s průměrnou povrchovou teplotou -220 stupňů Celsia, což je důsledek značné vzdálenosti od Slunce. Na obrázku je představa malíře, jak by mohl povrch Pluta vypadat.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ

Cestovatel

Číňan Li Jing se v březnu zapsal mezi putovatelskou elitu. Na svém hnědém koni absolvoval trasu dlouhou devět tisíc kilometrů z ruského Votkinsku do Pekingu. Až si koník odpočine, vydá se na něm Ling v dubnu do Londýna.
Sladké muzeum

Další výstavu čokolády otevřeli v Moskvě. Muzeum vzdává hold sladké pochutině z legendární ruské společnosti Mishka.
Kost jako nábytek

A do Japonska. Jedna z tamějších nábytkářských firem přišla na trh s novou ozdobou – napodobeninami dinosauřích kostí. Podle výrobce se dají použít jako ozdoba bytu.

OST




Upíří ryba


Na začátku letošního roku se zoologům povedl u břehů Barmy skutečně nečekaný úlovek. V jednom z četných mořských proudů poblíž pevniny objevili dosud neznámý druh dravé ryby. Měří sice jen 17 milimetrů, ale pod zvětšovacím sklem vypadá hrozivě. Podle jejích upířích zubů ji pojmenovali Danionella dracula.

OST




Strašidlo do USB


Nabídka počítačových periferií, tedy toho, co se dá připojit, je obrovská. Dávno to nejsou čistě užitečné věci, bláznivých hraček do USB je stále více. Dokonalým představitelem může být strašidelná lebka. Je vybavena pohybovým senzorem, a pokud zaregistruje někoho ve svém okolí, začne zlověstně blikat a vydávat strašidelné zvuky. Můžete ji tedy použít třeba jako velice netradiční alarm proti zlodějům a dalším nezvaným návštěvníkům.

VRATISLAV HARABIŠ




Nastražené uši z USB


Díky dostupnějšímu internetu jsou stále populárnější službypro přenos zvuku. Může jít o volání přes internet neboli VOIP, chatování během on-line hraní či nahrávání podcastů. K tomu všemu je potřeba mikrofon. USB MIC PRO je malý, ale velice šikovný a velikostí připomíná menší flash disk. Stačí ho připojit k počítači a integrovaný citlivý mikrofon zachytí každé naše slovo. Pro všechny případy je vybaven dvěma 3,5mm jack konektory. Do nich lze připojit externí mikrofon a také sluchátka, což je výhodné, protože se v reproduktoru nemísí náš hlas. Pokud se připojí externí mikrofon, interní se automaticky vyřadí. Praktická pomůcka pro všechny reportéry, studenty, ale také upovídané lidi.

VRATISLAV HARABIŠ




Předplatné se vyplatí

Pro sto z vás, kteří si nejrychleji předplatí ABC, máme připravený extra dárek v hodnotě 1000 Kč - model helikoptéry X-Rotor: Apache AH-64D. Vrtulník ovládaný dvoukanálovou vysílačkou, která zároveň slouží jako nabíječka, má rozpětí křídel 13,4 cm a váží pouhých 10 g. To z něj dělá nejmenší funkční helikoptéru. Díky výborným letovým vlastnostem je vhodná pro létání doma a obstojí samozřejmě i venku. Vrtule helikoptéry umožňuje stabilní vzlet, vrtulník za letu svítí a silné baterie zajišťují dlouhou životnost. Existuje něco lepšího? Více informací o předplatném na str. 62-63.

RED