Myspace, či Facebook?

Myspace, či Facebook?
Sdílej
 

Myspace, či Facebook?

Mohlo by se zdát, že komunitní servery nehrají v hudbě žádnou důležitou roli. Jenže stačí se večer kouknout na MTV a pořad Myspace Chart.


Vždyť i v Soundu jsme vám představili několik kapel a projektů, které se proslavily díkyy serveru Myspace. Ale už i na Facebooku se děje řada věcí.

Služba Myspace Music je pro začínající kapely zásadní. Jednoduše a rychle si zde můžou udělat profil s vlastním grafickým prostředím a především několika skladbami, které se tak v minutě dostanou mezi desítky milionů uživatelů. Myspace.com funguje jako ideální distribuční kanál. Vždyť i řada vydavatelství tenhle server průběžně sleduje a "objevuje" zde nové talenty, v nichž vidí možný výdělek. Avšak mnohem častější případ je, že mladí producenti přes Myspace zviditelní své jméno, skladeb si všimne hudební kritik, napíše recenzi, článek zaujme promotéra a hudebníka pozve na koncert. Facebook.com je zase ideální pro slavné kapely. Přece jen vypadá dobře, když máte mezi přáteli Bono Voxe či Davida Bowieho a sledujete, co právě dělá. Podobně to mají i kapely - zakládají své diskuzní skupiny, čímž vznikají mnohatisícové virtuální fankluby. K fandům mají najednou mnohem blíž.

A tak zatímco to vypadá, že Facebook a Myspace se nemají v oblibě, v hudbě došlo k ideálnímu skloubení toho nejlepšího z obou. Sotva se kapela proslaví na Myspaceu, na Facebooku své jméno ještě více zviditelní.



KRÁTCE
- Nirvana na vinylu. Je to tak, dvacet let po vydání debutového alba Bleach téhle grunge-rockové formace se na pultech obchodů objeví vinylové reedice vybraných releasů. Vedle debutu na dvanáctipalci vyjde i album Nevermind a živák Unplugged. Zpráva je určená především skalním fanouškům.

- Rádia do iPhonu. Domácí poslechový server play.cz uvedl na trh program, který umožní z telefonů iPhone bezplatný příjem internetového vysílání domácích rádií. Do "ajfounu" si můžete nainstalovat software přes aplikaci iTunes.

- Smashing Pumpkins přišli o bubeníka. Oznámil to frontman kapely bez jakýchkoliv dalších podrobností. Jimmy Chamberlin patřil k zakládajícím členům kapely.

- Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: na začátku března vystoupili na pražském Václavském náměstí američtí "výrostci" Fun Lovin' Criminals. Jejich mix hip hopu, funky a rocku pomátl už řadu lidí, co na ně říkáte vy? Hymnus Fun Lovin' Criminal zkoukněte buď na YouTube.cz (vyhledávací slova: fun, lovin, criminal) nebo přímo na www.iabc.cz. Zábavný poslech!


SCUOTTYHO TIP
Máte svou kapelu či jiný hudební projekt? Nestyďte se a představte se i dalším čtenářům! V příštím Soundu začíná občasný seriál, jehož hlavním hrdinou můžete být i vy. Info o vašich hudebních aktivitách posílejte na e-mail ondrej.stratilik@ ringier.cz, heslo YOUNG. Profil s vašimi skladbami na myspace.com, bandzone.cz či jiném serveru výhodou.


ECHO
Ahoj Scuotty, neuvažujete v redakci, že byste Sound rozšířili na více stránek?

MICHAL, ČESKÝ KRUMLOV



Ahoj Michale, to by byl samozřejmě můj sen, ale většina rubrik v ABC je jednostránkových. Zato se sem snažím dostat hodně informací, aby byl Sound výživný. Jaký názor na něj máte vy ostatní?
Čusbus, Scuotty