Mizerný stavy kapely Wohnout

Mizerný stavy kapely Wohnout
Sdílej
 

Mizerný stavy kapely Wohnout

Album Karton veverek začíná skladbou se sympatickým názvem ABC. Jsou však jména písniček to jediné příjemné?


O nové desce kapely Wohnout jsme v Soundu už psali (viz ABC č. 5/2009). Tehdy jen kvůli způsobu jejího internetového vydání. Až nyní se dostáváme k tomu zásadnímu - k hudbě. Wohnout sice prohlašují, že odmítli přímočaré motivy a líbivé rytmy (viz Rozhovor), ale rozhodně nečekejte materiál vyžadující soustředěný poslech. Hlavní poznávací znamení - lehké vulgarismy, popové kytarové riffy a odkazy na ostatní tváře české hudby - si kapela zachovala. A tak posluchači a popravdě řečeno ani recenzentovi moc nedochází, kde Wohnout ubrali a kde přidali. Karton veverek je zkrátka řadová deska. Nepřináší žádnou zásadní změnu, jen dál rozvíjí všechno, co bylo řečeno dříve.

Wohnout na albu znovu dokazují, že zůstávají ideální kytarovou atrakcí na letní festivaly, a pokračují v už dříve nastoleném trendu přijatelného mixu poslouchatelného poprocku. Z tohoto hlediska způsob vydání alba v mnohém zastiňuje jeho hudební hodnotu. Pokud však patříte k fanouškům kapely, její nové album přijmete. Ale těžko říct, jestli s radostí, "jsou stavy někdy mizerný," zpívají Wohnout na Kartonu veverek a nezbývá než souhlasit.

Wohnout: Karton veverek (stáhnutelné z www.t-music.cz)


ROZHOVOR
Jak si Wohnout užívají koncerty a jak jsou spokojeni s novou deskou? Na to jsme se ptali svérázného kytaristy kapely Honzy Homoly.

V průběhu března a dubna jste na turné, jak fungují nové skladby?

Zatím nejsou moc zažité. Tohle album lidi přijali s rozpaky, neboť jsme jim nabídli méně přímočaré písně. Chtěli jsme se vyhnout prvoplánovým motivům a líbivým rytmům, přestože právě tohle po nás lidé chtějí.

Jak reaguje publikum? Pomohlo internetové vydání?

Obecné pravidlo je, že nové písničky lidi na koncertě spíše poslouchají, než aby na ně jančili. Já osobně cítím, že to vliv mělo.

Takže s odstupem času jste s internetovým vydáním Kartonu veverek spokojeni?

Jsme rádi, že jsme tímto krokem otevřeli téma vydávání hudby na internetu, protože je to reálná otázka budoucnosti.

Proč jste se rozhodli jít s deskou na web?

Je to narážka na nekřesťanské ceny cédéček na našem trhu. Vysoké ceny spíše navádějí fanoušky k nelegálnímu stahování. Kdo má na to, aby si několikrát měsíčně koupil CD za tři čtyři stovky?

Kolik lidí si desku stáhlo a kolik za ni v průměru zaplatilo?

Prozradím to jen pod podmínkou, že to nikomu neřekneš! Tak je to přesně zhruba asi tak, baj vočko, plus minus, něco kolem 12 procent HDP. Po odečtení šrotovného a ekologické daně je to tak akorát.

Uživíte se hudbou?

Ano. Snídáme dvě dechovky s jazzovou pomazánkou, na oběd porci pořádného nashvillského country.

Jaké je vaše největší současné přání?

Pár bílých lipicánů, kteří nás budou vozit na koncerty.