Rekordman

Rekordman
Sdílej
 

Kravata s pamětí

USB VYCHYTÁVKA


Proč nespojit kravatu s něčím tak obyčejným, jako je klasický flash disk?
Ocení ji všichni, kteří musí mít neustále u sebe svá osobní data. Další výhodou je, že takový flash disk už asi nikde nezapomeneme, když si jej doslova uvážeme na krk. Zatím jde pouze o návrh, ale možná se brzy zabydlí v našich šatnících.

VRATISLAV HARABIŠ




Rekordman
HI-TECH

Začátkem letošního března se na vyschlém Ivanpažském jezeře v americké Nevadě střetla vozidla poháněná větrem. Z klání vyšel jako vítěz speciál Greenbird britského konstruktéra Richarda Jenkinse. Dosáhl se svým strojem rychlosti 202,9 km/hod a stanovil tak nový rychlostní rekord v této disciplíně.

OST





VŠEHOCHUŤ

Zbytečný mobil

Švýcarská společnost GoldVish přišla na trh s mobilem za cenu 339 tisíc eur.
Celý je posázený diamanty a zdobí jej švýcarské hodinky v bílém či růžovém zlatě.

Konec matrjošek?

Ruské dřevěné matrjošky nejdou na odbyt. Průmysl chce zachránit alespoň moskevská vláda, která tyto dřevěné sady nakoupila za 28 milionů dolarů a bude je rozdávat jako státní dary.

Nebezpečný cirkus

Ruský cirkus Zapashny Brothers nabízí svým návštěvníkům řadu atrakcí. Nejnebezpečnější z nich je asi jízda na lvech.

OST




ISS a sluneční panely
HVĚZDÁRNA


Dostavba Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) je sice ve skluzu, ale pokračuje dál. Při posledním letu raketoplánu se rozrostla "křídla" stanice - panely slunečních baterií přeměňující sluneční záření na elektrický proud. Na fotografii je zachycen současný vzhled stanice, který se již příliš nezmění. Pro představu: panely mají rozpětí zhruba 70 metrů. Zbývá vypustit pouze několik malých modulů, což by měly raketoplány zvládnout do roku 2010, než odejdou "do penze". Od května 2009 bude na palubě ISS pracovat šestičlenná posádka (doposud byla maximálně tříčlenná).

FRANTIŠEK MARTINEK




Koza domácí

Spolu s ovcí soupeří o titul nejstaršího domácího zvířete, v Malé a Přední Asii ji lidé chovali už v 8. až 7. tisíciletí př. n. l. Domácí koza je mimořádně odolné, nenáročné, a přitom velice užitečné zvíře - kromě mléka a masa poskytuje kvalitní kůži (jemnou kozinku) či vlnu (kašmír). ). U nás chov koz ve druhé polovině minulého století téměř zanikl, jednotlivá zvířata drželi pouze drobní chovatelé.

Teprve - v devadesátých letech se dostal chov koz s rozvojem ekologických farem znovu do módy - jejich mléko a výrobky z něj jsou totiž mnohem zdravější než mléko kravské. Inteligentní zvířata jsou navíc často i oblíbenými domácími mazlíčky.

ZDE




Buldozery pro měsíc

Kolem roku 2020 plánuje NASA velký návrat astronautů na Měsíc. Vzhledem k zamýšlené výstavbě trvale obydlené základny a k častému přistávání dopravních prostředků se stavebními díly a zásobami bude nutné ve vybrané lokalitě předem srovnat terén. Některé firmy navrhují k tomuto účelu pro NASA různé kosmické stavební stroje. Odborníci společnosti Astrobotic Technology Inc. ve spolupráci s Robotics Institute při Carnegie Mellon University připravili návrhy malých automatických "buldozerů". Dva navrhované stavební stroje, každý o hmotnosti 150 kg, dokážou za půl roku přemístit 1,2 milionu kilogramů měsíční horniny.

FRANTIŠEK MARTINEK