Tentokrát o ABC

Tentokrát o ABC
Sdílej
 

Utíkej, humře, utíkej!

VIDEO


Běhací pás je nejen důležitá součást vybavení každého fitcentra, ale také vděčná rekvizita mnoha internetových videí. Je na něm možné natočit komické nemotorné pády i elegantní balet, trapiči zvířat nutí běhat pro obveselení diváků psy, kočky i domácí křečky. A teď je tu i jeden hit podvodní. Čtete správně, nejde o žádný podvod, nýbrž o běhací pás umístěný v akváriu, tedy pod vodou. A běhá na něm humr! Není jasné, zda jde o nacvičené číslo domácího miláčka, anebo rafinovanou přípravu humra před jeho uvařením a snědením. Je všeobecně známo, že humr je vyhledávanou a drahou lahůdkou. Ale že by chutnal ještě lépe, když se před vhozením do vroucí vody nechá proběhnout?
Klíčová slova na YouTube.com: running shrimp


To nezvládnete!

GAMESA

Když se nějaká hra jmenuje "nejtěžší hra na světě", pak se dá čekat, že nebude mít nouzi o hráče. Kdo by aspoň nechtěl zkusit, nakolik je název pravdivý? Buď zjistí, že a) autoři měli víc sebevědomí než soudnosti a chtěli jen nalákat zájemce, nebo b) máte na monitoru opravdu kousek, při jehož hraní budete "umírat" jako na běhacím pásu, vzteky se vám málem rozskočí hlava a zároveň se od té hry nebudete moci odtrhnout. Tak nějak by měla vypadat "nejtěžší hra na světě".
A víte co? Béčko je správně. Návod je jednoduchý: Vaším cílem je dopravit červený čtvereček z jedné zelené zóny do druhé, a při tom se vyhnout modrým kolečkům. Zní to jednoduše? Cha! Ale pak si nestěžujte, že jsme vás nevarovali.
Klíčová slova na Google.com: the worlds hardest game


Co je tohle za soubor?
UŽITEČNÝ WEB


Máte soubor, který váš počítač "nepoznal" a o němž neví, jakým programem ho otevřít? Obvykle pomůže kliknout na ikonku souboru pravým tlačítkem myši a vybrat z menu položku "otevřít v programu". Pokud nevíte, který program by to mohl být (nebo zda ho vůbec máte nainstalovaný), pomůže někdy kliknout na nabídku "odpovídající program vyhledat na webu".

Totéž, ale rychleji a s lepšími výsledky, umí program nazvaný OpenWith. Když si ho nainstalujete, objeví se v menu přímo položka "OpenWith.org - How Do I Open This?" Když na ni kliknete, automaticky najde program vhodný k otevření souboru v počítači nebo doporučí link, kde ho lze stáhnout ze sítě.
http://openwith.org


Tentokrát o ABC
ZÁSAH ABC


Jsme obklopeni písmeny a ani o tom nevíme. O čem je řeč? O částech krajiny či městské zástavby, které z výšky vypadají jako nějaké písmeno. Možná vám to bude připadat jako trochu zvláštní zábava, ale dvaatřicetiletý Australan Rhett Dashwood jí strávil posledních šest měsíců. Co přesně tu dobu dělal? Seděl u počítače a na mapách na Googlu (earth.google.com) hledal všechna písmena abecedy. Jedinou podmínkou bylo, aby z fotky bylo na první pohled jasné, o jaké písmeno jde.
Posloužit mohly přírodní útvary, silnice nebo třeba vodní toky. Prostě cokoliv. Samozřejmě si zakázal použití Photoshopu i jakýchkoliv jiných programů, jimiž by fotky mohl upravit. Aby to neměl tak jednoduché, omezil se jen na australský stát Victoria. V dubnu na webu publikoval fotografie všech šestadvaceti písmen abecedy. Jak napsal, nejtěžší byla písmena K, R, W a Z. Ale i ta nakonec našel.
Je jasné, že časopis se jménem ABC musí být takovým úspěchem nadšen. Tleskáme! A vyhlašujeme soutěž pro čtenáře ábíčka. Najděte tři písmena z názvu časopisu (ano, je to A, B a C) na satelitních mapách, a to na území České republiky. Tři nejlepší mají šanci získat knížku 199 plus 1 fakt dobrej tip.
Klíčová slova na Google.com: google maps typography rhett tt


Vyrobte si album!
PROGRÁMEK


Jak publikovat své fotky na webu? Jednoduchá otázka, snadná odpověď. Uživatel má dnes na výběr z desítek možností, počínaje webovými alby jako Picasa či Flickr a konče samozřejmě Facebookem. V některých případech však může být praktičtější a výhodnější vytvořit si webové album na svých vlastních stránkách. I pak máte na výběr z celé řady nástrojů, díky nimž vytvoříte album přesně podle svých požadavků.
Dobrým tipem je například Web Album Generator. Fotky lze rotovat, doplnit komentáři a vytvořit z nich náhledy, které uspořádáte podle potřeby. Jednoduchý a sympatický prográmek je zdarma a vytvořené stránky se uloží na počítači.
Na web je pak "dopravíte" jakýmkoliv FTP programem.
Klíčová slova na Google.com: web album generátor