HydrogenIX z Ostravy

HydrogenIX z Ostravy
Sdílej
 

Stále teplý oběd

USB VYCHYTÁVKA


Je libo teplé jídlo i čtyři hodiny po uvaření? Pak je tu vyhřívaný box na obědy do USB. Ano, už i oběd si můžete ohřát pomocí USB portu. Box tvoří nádobka na jídlo a obal s topnými tělesy, které dokážou vyvinout teplotu až 50 stupňů Celsia. K napájení lze použít i dodávaný síťový adaptér.

VRATISLAV HARABIŠ




HydrogenIX z Ostravy

EKOLOGIE

Tým složený ze studentů a vyučujícího Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě (VŠB) představil vozítko poháněné vodíkovými palivovými články. Uveze sice jen jednu lehkou závodnici a vyvine maximální rychlost 30-40 km/hod., ale přesto se zúčastnilo mezinárodního Shell Eco-marathonu pořádaného druhý květnový víkend na německém okruhu EuroSpeedway Lausitz.

Ostravskému týmu se však na závodě nedařilo, neujel dostatečnou vzdálenost, a nebyl proto klasifikován. Na běžné použití sice ještě HydrogenIX nemá, ale VŠB zkouší další možnosti.

OST




Z kazet rovnou do MP3

Magnetický pásek, který přehráváním ztrácel na kvalitě a mohl se snadno zamotat, dnes nemůže soupeřit s paměťovými přehrávači. Jenže co s tou obsáhlou sbírkou hudby na kazetách? Řešení nabízí praktický kazetový přehrávač s USB rozhraním. Přehrávané stopy převádí do formátu MP3 a přes USB kabel je rovnou ukládá do počítače. K přehrávači lze připojit pomocí audio kabelů i jiná zařízení, takže lze snadno digitalizovat i hudbu z gramofonových desek. Zatím je k dostání pouze v Japonsku.

VRATISLAV HARABIŠ




Zachránil ho křik

PŘÍRODA

Když bylo toto mládě kaloně odvrženo svou matkou, křičelo tak, že se ho ujali lidé a odnesli do záchranné netopýří stanice. Tady dostal jméno Bootsana a dudlík, kterého se prvních deset dnů ani na chvilku nepouštěl - stejně jako se v prvních dnech nepouští matčina struku a ta ho nosí všude sebou. Teprve po této době objevil, že banány jsou chutnější než mléko, a pozvolna si začal zvykat i na pevnou stravu.

ZDE




Pevný povrch neutronové hvězdy

HVĚZDÁRNA

Na základě dlouhodobých výzkumů a počítačových simulací dospěli astronomové k závěru, že kůra neutronové hvězdy je mimořádně pevná - možná až 10miliardkrát pevnější než ocel.
Neutronové hvězdy jsou obnažená jádra relativně hmotných hvězd, které explodovaly jako supernovy a odhodily do okolí velkou část své hmoty. Jsou to neuvěřitelně hustá tělesa, smrštěná do podoby koule o průměru kolem 20 km, přičemž jejich hmotnost je srovnatelná s hmotností Slunce. Pevnější kůra znamená, že na povrchu neutronové hvězdy mohou být "pohoří", která se vzhledem k silné gravitaci zvedají do výšky zhruba 10 cm v délce několika kilometrů.

FRANTIŠEK MARTINEK




Módní náplast

Tak už ani něco tak obyčejného jako rychloobvaz neuniklo módnímu diktátu. Pro dívky, které chtějí být hezké i s pořezaným prstem, je tu nový typ náplasti. Každý kousek zdobí čtyři kamínky ze známého šperkařství Swarovski. Paráda ale něco stojí -jedna krabička vyjde na 210 korun.

OST




Nejdelší most přes moře
NEJ

Visutý most ve tvaru písmene S nesoucí název Hangzhou Bys Bridge byl slavnostně otevřel 1. května 2009. Měří 36 kilometrů a stal se chloubou čínské architektury. Spojuje města Šanghaj a Ning-po. Jeho výstavbou se zkrátila vzdálenost mezi těmito milionovými metropolemi o celých 120 km.

Stavba začala v roce 2003, dokončena byla v září loňského roku a stála v přepočtu přes 12 miliard dolarů (tj. asi 27 miliard korun). Most je tvořen šestiproudou dálnicí a pouze o 2,4 kilometru zaostává za úplně nejdelším mostem světa v americké Louisianě.

PES




VŠEHOCHUŤ
Roboherec

Švýcarská divadelní společnost Barnab nastudovala hru, kde jako hlavní postava vystupuje robot. Umí tančit, a dokonce spolupracuje s ostatními - živými - herci.


Největší jeskyně

Na konci dubna objevil tým britských speleologů pracujících pod vietnamským pohořím Ke Bang obří jeskyni. Je dlouhá přes šest kilometrů, v některých místech je vysoká až dvě stě metrů. Prý největší na světě.


Dvacet let s Game Boyem

Herní konzole Game Boy slaví dvacet let existence. Do letoška se jich prodalo přes dvě stě milionů.

OST




Noční Evropa

VESMÍR

Astronomové potřebují k pozorování vzdálených vesmírných objektů naprostou tmu. Takových míst je však čím dál tím méně. Že je naše planeta skutečně přesvětlená, potvrzuje i tato fotografie Evropy sestavená na základě pozorování z vesmíru. Je až s podivem, že ještě na zemském povrchu existují místa, kde je skutečně tma. Podle atlasu zkuste zjistit, která města či místa svítí nejvíce.

FRANTIŠEK MARTINEK