Něco jiného? U-Prag

Něco jiného? U-Prag
Sdílej
 

Něco jiného? U-Prag

Ať pátrám v paměti sebelíp, kapelu kombinující taneční elektroniku a chytrý mainstream jsem ještě v Sound speciálu nepředstavil. Dneska to napravuju s U-Prag, kteří mají venku čerstvou desku.


Jestli se k taneční elektronice dostáváte poprvé, je nahrávka 44 Thousand Actors ten nejlepší začátek. Protože nejde o kdovíjaké experimentování, jak bývá u domácích debutů zvykem, ale vyzrálou práci sehrané kapely. Každá z jedenácti skladeb nabízí svou atmosféru, a přesto tvoří album příjemně tepající celek.
U-Prag sice pracují s elektronickými dozvuky a tanečně znějícími beaty, ale díky použití ostrých kytarových riffů a z nich vycházejících melodií vonících popem vytvářejí vlastní konstrukce. Síla kapely spočívá v tom, že i když se pustí do líbivého songu, zavane z každého jeho taktu "vůně" tanečního klubu.
Kapela se s deskou 44 Thousand Actors zařadila do pomyslné druhé generace.
Zatímco její předchůdci důvěřovali pouze softwarovým postupům, U-Prag vracejí díky živým nástrojům muzice její lidský potenciál.
Avšak nečekejte unylé písničky. Každá skladba nabízí obrovské množství energie. A je jedno, jestli odbíjí ve zpomaleném breakbeatu, nazlobeném hip hopu, nebo drum'n'bassu strhujícím k tanci, První regulérní deska se kapele U-Prag povedla. A to je pro posluchače nejdůležitější.

U-Prag - 44 Thousand Actors /in 16 flats/ SubPub, 2009



ROZHOVOR S U-PRAG

Nejen o vzniku desky jsme si povídali se zpěvákem kapely Šimonem Dvorským.

Jak dlouho deska vznikala?

Na tom, že desku uděláme, jsme se s klukama dohodli loni v lednu. Téměř polovina desky vychází z daleko starších nápadů.

Je to váš debut. Jaká očekávání jste měli?

Než jsme začali sbírat nápady, částečně jsme se shodli na tom, jak si přejeme, aby deska ve finále dopadla. Důležité je, že nakonec jsou spokojeni všichni, kteří se na albu podíleli.

Jaké jsou ohlasy?

Ohlasy jsou zatím úplně skvělý. Jako by to bylo celý podplacený. První negativní reakce, která přijde, bude asi dost hustá!

Od taneční hudby jste se posunuli blíž ke "středu". Proč?

Řekli jsme si, že vůbec nebudeme řešit styly jednotlivých písniček. Nakonec z toho vznikl jakýsi průřez náladami a styly, které nám všem dělají dobře.

Z vaší hudby je pořád hodně cítit elektronika.

Naše hudba z elektroniky dost vychází. Protože nemáme bubeníka, nové věci u nás nevznikají ze společného jamování a počítač je v podstatě naším šestým členem.

Jak moc jsou pro vás důležité kytary či perkuse?

Živé nástroje jsou pro nás zásadní. Dokonce jsme zjistili, že oba naši perkusionisté umějí hrát na další nástroje. Všichni cítíme, že čím více živých nástrojů na koncertě, tím lépe!

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Propagace desky. Musíme se snažit, aby energie, kterou jsme přípravě desky věnovali, nepřišla vniveč. Určitě ale máme taky v plánu užívat si právě začínajícího léta!