Star Trek

Star Trek
Sdílej
 

Romeo a Julie

KNIHA - KOMIKS / DRAMA


O Tato dvě jména jsou synonymem pro bezhlavě zamilovanou dvojici - tragický příběh nenaplněné lásky zná snad úplně každý. Ale ty, kteří Shakespearův příběh doopravdy přečetli, bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky. Není divu, ani pro ostříleného čtenáře není Shakespeare úplně snadný a čtivý autor. Dokonce ani ve své rodné zemi, v Anglii. Přední britská ilustrátorka proto zpracovala proslulý příběh lásky dvou teenagerů ve stylu japonské mangy. Drama Romeo a Julie se tak stalo první publikací z nové edice Manga Shakespeare, která má moderní formou přiblížit díla tohoto světoznámého dramatika a básníka současnému čtenáři.



HODNOCENÍ: 80 %

+ DYNAMICKÁ KRESBA, DOBŘE UPRAVENÉ TEXTY V PŮVODNÍM DUCHU
- NĚKTERÉ POSTAVY JSOU SI V KRESBĚ HODNĚ PODOBNÉ A MATOU ČTENÁŘE


ALBATROS 2009, 196 STRAN
ILUSTRACE: SONIA LEONG
PŘEKLAD: MARTIN HILSKÝ

ZDE




Star Trek
KULT


Když se roku 1966 podařilo prosadit Genu Roddenberrymu svůj scénář sci-fi seriálu o dobrodružstvích vesmírné lodi Enterprise, ani v nejdivočejších snech si nepředstavoval, co z jeho dítka vyroste. Diváci si brzy seriál o kapitánu Kirkovi velícímu lodi vybavené mezihvězdným pohonem a jeho bojích se zrádnými Romulany či bojovnými Klingony zamilovali. Když chtěli producenti seriál ukončit, zahájili fanoušci dopisovou kampaň a podařilo se jim to, co do té doby nikomu - svůj oblíbený pořad zachránili. Oddaní fanoušci zvaní trekkies nadšeně sledují každou novinku ze světa Star Treku, ve kterém se do dnešní doby odehrává jedenáct filmů, šest různých seriálů, stovky knih a několik počítačových her.


STAR TREK, USA 1973, 79 x 30 MINUT
REŽIE: HALL SUTHERLAND

ADAM HÁJEK




Oči na stopkách
POZOR! NOVINKA


Stává se vám, že jdete po ulici a najednou vás něco praští do očí? V době, kdy je fotoaparát součástí téměř každého mobilního telefonu, není problém si cokoliv vyfotit a podělit se o to s ostatními. A právě proto vznikla tahle nová podrubrika. Když se díváte kolem sebe, můžete najít spoustu zábavných věcí, ať už jsou to sochy, kuriózní instalace nebo různé nápisy. Pokud vás něco ve vašem okolí zaujme, vyfoťte to a pošlete na adresu ondrej.horak@ringier.cz a do předmětu napište OČI. K fotografii vždy uveďte své jméno, věk a místo, kde jste ji pořídili. Nejzajímavější zde uveřejníme.


Star Trek
KINO - SCI-FI


Svého zmrtvýchvstání se dožila kultovní filmová série Star Trek. Na poslední díly se těšili jen oddaní fanoušci, a proto nad novým filmem převzal režisérskou taktovku J. J. Abrams, tvůrce seriálu Ztraceni, který se rozhodl začít úplně od začátku.

Děj filmu zasadil před úplný začátek ságy. Hlavní hrdina James T. Kirk je mladý floutek, který se rve po hospodách, dokud nenarukuje k federální Hvězdné flotile. Na vesmírné lodi Enterprise se dostane vznětlivý Kirk do konfliktu se sucharským Vulkáncem Spockem. Oba znesváření soupeři se ale musí naučit spolupracovat, aby zachránili Galaxii před zákeřným Romulanem hrozícím nejničivější zbraní všech dob. Star Trek je akční jízda galaktických rozměrů, která vás nenechá vydechnout. Pokud jste znalci série, oceníte narážky, jimiž je film doslova prošpikován. Pokud ne, nevadí a s posádkou Enterprise se můžete odvážně pustit tam, kam se dosud nikdo nevydal.



HODNOCENÍ: 90 %

+ STRHUJÍCÍ TEMPO, VELKOLEPÁ PASTVA PRO OČI
- OBČAS SE NESTÍHÁTE ORIENTOVAT V DĚJI BONTONFILM, USA 2009, 126 MINUT
REŽIE: J. J. ABRAMS

ADAM HÁJEK




Deník malého poseroutky
KNIHA - DENÍK


V jedenácti letech si člověk začíná uvědomovat, že být oblíbený ve škole není úplně na škodu. Greg Heffley už to taky tuší, ale cestu k úspěchu mu ztěžuje poněkud jednodušší kamarád jménem Rowley, který má opravdu mnohem víc štěstí než rozumu.
Gregova rodina, v níž je prostředním ze tří bratrů, ho z průměru taky nevytrhne. Dokonce ani podlá prohnanost, kreslířské schopnosti a hraní počítačových her Grega na výsluní nedostanou. Zápisky, jak Greg svému deníku říká, zachycují jeden školní rok od září do června, takže nechybějí halloweenské taškařice, trapasy s vánočními dárky ani školní představení. A zajímá vás, jakou roli v tom všem hraje Sejr? Přečtěte si skvělý příběh o tom, jak se dobrat šťastného konce i přes to, že věci nejdou vůbec podle plánu.


HODNOCENÍ: 65 %

+ KOMIKSOVÉ PASÁŽE, HUMOR
- OBČAS ZBYTEČNĚ ZDLOUHAVÉ


ALBATROS 2009, 218 STRAN
AUTOR: JEFF KINNEY
PŘEKLAD: VERONIKA VOLHEJNOVÁ

TOMÁŠ TVRDÝ