Budeme žít v zábavních parcích?

Sdílej
 
Generace z přelomu dvou tisíciletí se vrhají do zábavních parků a zůstávají v tomhle zvláštním světě dobrovolně i několik dnů. Mohou tam totiž jíst v Mickeyho restauraci, spát na ranči a při tom všem nerušeně pracovat pro svou firmu v pronajaté kanceláři.

Indiana Jones zve všechny do svého Chrámu děsu, v němž prý letos zažijete ještě více hrůzy než dříve. Dobrovolně nasednete do důlních vagonků a možná si přitom povšimnete, že koleje, po kterých se vagonky za okamžik rozjedou, rozhodně nejsou rovné. Sedíte zády ke směru jízdy a nemůžete proto předem sledovat, co všechno budete muset prožít. Během trasy dlouhé více než půl kilometru vás čeká looping o 360 stupňů s šedesátimetrovým sešupem a převýšením šestnáct metrů! ť

Asterix vás zve

V Asterix parku nechybí samozřejmě ani Obelix (vlevo)Myšlenkou vytvořit zábavní park v duchu Asterixových dobrodružství se ve Francii zabývali už v sedmdesátých letech. S jeho stavbou se ale začalo až v roce 1987 a o dva roky později byl otevřen pro veřejnost. Hned za první sezonu navštívil tenhle vůbec první, monotematicky zaměřený park nové generace v Evropě (nacházející se v blízkosti Paříže), více než milion lidí. Letos v něm můžete kromě 28 velkých atrakcí navštívit i šest výpravných představení (jsou to například Tři mušketýři, Zahřmění Diovo, Césarovi špioni), vystupují tu i známí herci a kouzelníci. Když si to chce někdo opravdu užít, může přenocovat přímo uprostřed lesa v luxusním hotelu U tří sov. Vše o parku Asterix najdete na internetové adrese: www.parcasterix.com. (K francouzské jazykové verzi přibude prý brzy anglická.)

Disneyland v Paříži

Indiana Jones zve všechny do svého Chrámu děsu, v němž prý letos zažijete ještě více hrůzy než dříve. Indiana Jones zve všechny do svého Chrámu děsu, v němž prý letos zažijete ještě více hrůzy než dříve. Dobrovolně nasednete do důlních vagonků a možná si přitom povšimnete, že koleje, po kterých se vagonky za okamžik rozjedou, rozhodně nejsou rovné. Sedíte zády ke směru jízdy a nemůžete proto předem sledovat, co všechno budete muset prožít. Během trasy dlouhé více než půl kilometru vás čeká looping o 360 stupňů s šedesátimetrovým sešupem a převýšením šestnáct metrů! ť Francouzi nebyli vůbec nadšení ze skutečnosti, že na konci tohoto tisíciletí vyroste v blízkosti Paříže velikánský zábavní park amerického typu. Ale francouzský Disneyland už několik let láká turisty z celého světa, nabízí množství slev na dopravu i vstupné. Existují vstupenky na jeden den, ale i na celý rok. Nezapomeňte si s sebou plavky do velkého tropického bazénu s tobogány, který ale musíte nejdřív hledat, protože je dobře ukrytý v jeskyni. Když vás přestane koupání bavit, zahrajete si třeba tenis, basket nebo se necháte zlákat ke střelbě z luku. Patříte-li mezi obdivovatele Bufallo Billa, mohla by se vám zamlouvat večeře s představením, během něhož se mezi sebou střetnou indiáni a kovbojové, dojde k přepadení dostavníku i na lov bizonů. Až sníte všechna podávaná jídla z Texasu, dostanete pravý kovbojský klobouk a potom se odeberete na ranč Davyho Crocketta, kde vás nechají přenocovat. V každém z tamních bungalovů najdete snad všechno - od obývacího pokoje přes koupelnu, kuchyň s mikrovlnou troubou až po telefon. Ráno se probudíte a zábavní program je v plném proudu. Vy ale nejprve jdete do práce. Vaše firma si tu pronajala jeden ze stovky zasedacích sálů. Nebo to bylo celé kongresové centrum? Po práci zaskočíte za vzrušením k Tarzanovi a pak rychle rychle na podnikový večírek. Ani tentokrát neopouštíte brány tohoto uzavřeného světa, jste přece jeho hosty! Vše o pařížském Disneylandu najdete na internetové adrese: www.disney.fr

Londýnské oko

Londýnské kolo sahá do výšky 135 metrů a jedna okružní jízda trvá 25 minut Do každé z 32 kabin se vejde 25 lidí Detail kotvící patky Největším kolem na světě je v současné době London Eye (Londýnské oko), nacházející se v Londýně. Je postaveno nad Temží, přímo proti budově anglického parlamentu. Měří 135 metrů, do každé z 32 kabin se vejde 25 lidí. Okružní jízda trvá 25 minut a stojí 7,45 anglické libry. Kolo, které je v provozu od začátku roku 2000, by měly podle odhadů za dvanáct měsíců navštívit téměř tři miliony lidí. Jednou z devíti světových firem, podílejících se na této ojedinělé stavbě od roku 1997, kdy vznikaly první plány, byla i naše plzeňská Škodovka. Právě tady vyrobili dvě důležité části celého kola - jeho středovou osu a také kotvící patky o celkové hmotnosti 376 tun. Středová osa - jakési srdce stavby - je ze speciální lité oceli a tvoří ji devět k sobě svařených odlitků, každý ve tvaru velice komplikovaného prstence. Stabilita a hmotnost spočívá na kotvících patkách. Vymysleli je až přímo ve Škodovce, protože podle původních představ autorů je nebylo možné uskutečnit. Jsou to dva odlitky, každý o hmotnosti 30 tun. Z Plzně do Londýna putovaly součástky v létě 1999. Od té doby - až do začátku roku 2000 - probíhala montáž, na niž plzeňská Škodovka dodala zvedací zařízení. Dnes už je London Eye v provozu a Londýn má konečně místo, z něhož je možné pozorovat toto město z výšky.

NEJVĚTŠÍ PARK BUDE U NÁS

Do roku 2004 by měl v bývalém vojenském prostoru u Ralska (v blízkosti České Lípy) vzniknout největší zábavní park v Evropě. Chce ho nechat postavit Jiří Kludsky, člen slavné cirkusové rodiny. Park u Ralska bude tak velký, že člověk bude potřebovat až tři dny k tomu, aby navštívil všechny atrakce, ranč, indiánskou osadu, staročeskou vesničku, obří akvárium a řadu dalších zábavních podniků.