Nebezpečná zbraň: Littoral

Nebezpečná zbraň: Littoral
Sdílej
 

Zahrada v USB

USB VYCHYTÁVKA


Už i japonskou zahradu lze připojit k USB počítače? S trochou nadsázky říkáme ano. Pro všechny milovníky východní kultury tu máme fontánky z císařské zahrady. Zurčení potůčku se ozve hned po připojení k USB. Stékající voda se shromažďuje v nejspodnějším kousku bambusu. Jakmile je plný, překlopí se a s typickým klapnutím se vrátí zpět pro další dávku vody. Víte o lepší relaxaci při psaní domácího úkolu, než je přestávka se šálkem dobrého zeleného čaje a posloucháním klapající fontánky?

VRATISLAV HARABIŠ





Šetrnější formule

Výzkumné středisko britské Univerzity ve Warvicku představilo na konci května závodní monopost WorldFirst Formula 3, který alespoň částečně splňuje dlouholeté prosby ekologů. Většinu komponentů stroje vyrobili konstruktéři z recyklovatelných materiálů.
Automobilka BMW navíc přispěla motorem poháněným naftou smíchanou s rostlinným olejem.

OST





Posviťte si do škvír

Endoskopy využívají lékaři při operacích a policisté zase při prozkoumávání místností. Nyní existuje takové zařízení také pro domácí použití. Jde o miniaturní vodotěsnou USB kameru s rozlišením 640 x 480. Nejsou tedy potřeba žádné baterie, všechnu potřebnou energii získá z portu. Kamera na pružném krku je navíc vybavena dvěma bílými LED diodami, aby si mohla posvítit i v těch nejtemnějších koutech. Výborný nápad je magnetický nástavec, pomocí něhož vytáhnete zapadlé klíče a zakutálené šroubky.

VRATISLAV HARABIŠ






Nebezpečná zbraň: Littoral
ARMY


Vojenské lodě zůstávají i při moderním vedení války důležitou zbraní. Zatímco tradiční letecké bitvy patří minulosti, plovoucí námořní základny získávají na důležitosti. Do současné situace, kdy si svět neví rady se somálskými piráty, vyplouvá z doků nová loď amerického námořnictva - Littoral. S maximální rychlostí 96 km/hod. a univerzálním použitím včetně protiponorkových akcí či pobřežních útoků se stane jednou z rozhodujících zbraní.

OST





Gigantická srážka
VESMÍR


Ve vzdálenosti 5,4 miliardy světelných let od Země byla objevena gigantická srážka čtyř kup galaxií, které postupně splývají v jeden útvar. Jde o zatím největší událost tohoto druhu, jaká kdy byla pozorována. Kromě toho do oblasti, kde je soustředěno velké množství materiálu, ústí proud hmoty dlouhý 13 milionů světelných let. Zdejší stav lze přirovnat k situaci, kdy na přeplněné parkoviště neustále přijíždějí auta a dochází k jedné srážce za druhou. Zásluhu na tomto objevu mají rentgenová družice Chandra, Hubbleův kosmický dalekohled HST a pozemní dalekohled Keck s objektivem o průměru 10 metrů.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ
Zdravá slupka


Světoví vědci se znovu shodli na staré známé věci - jablka jezte i se slupkou. Ukrývá se v ní totiž obrovské množství vitaminů.

Kontejner v motoru


Kuriózní nehoda zbrzdila letos 11. května let z Los Angeles do Tokia. Obří letoun Boeing 747 nasál do jednoho ze svých motorů nákladní kontejner.

Vosk v prodeji


Hollywoodské muzeum voskových figurín draží některé své exponáty. Zbavuje se těch figurín, o které už mezi návštěvníky není přílišný zájem. Týká se to například Toma Cruise či Barbry Streisandové.

OST





Černá skládka kolem Země
EKO


Prostor kolem naší planety se intenzivně zaplňuje vysloužilými družicemi, jejich úlomky a dalšími "mrtvými" objekty. Podle posledních informací dosáhl k 31. březnu 2009 celkový počet registrovaných těles čísla 13 897. Přitom jde pouze o objekty větší než 10 centimetrů, které se dají sledovat ze Země. Vzhledem k rychlosti kolem 8 km/s je však i malý úlomek nebezpečný. Občas se stává, že třeba Mezinárodní kosmická stanice ISS musí před nebezpečným objektem tzv. kosmického smetí uhýbat.

FRANTIŠEK MARTINEK





Mezihvězdný komunikátor

Série Star Trek patří k legendám sci-fi. Jeho fanoušci by měli zbystřit. Nyní mají jedinečnou možnost vlastnit stylový Star Trek komunikátor pouze za 45 dolarů. Lze jej využít jako komunikátor pro volání prostřednictvím internetu. Spolupracuje výborně se všemi běžnými komunikačními programy, jako jsou Skype, MSN, Google Talk a další. Kromě toho umí komunikátor generovat 21 zvukových efektů. Každý se tak může cítit jako kapitán Kirk.

VRATISLAV HARABIŠ




Kraví útěk
ÚLET


Známou newyorskou čtvrť Brooklyn pobláznila letos 7. května splašená kráva. Molly, jak zvíře překřtili záchranáři, si zachránila život útěkem. Podařilo se jí totiž uprchnout z muslimských jatek Musa Hala, kde se zvířata zabíjejí tradičním způsobem.

Zbytek života Molly stráví na farmě na Long Islandu, vzdáleném několik kilometrů.

OST