Ven z klubů! Léto přichází

Ven z klubů! Léto přichází
Sdílej
 

Ven z klubů! Léto přichází

Zdá se, že pořadatelé venkovních hudebních festivalů jsou každým rokem nedočkavější. Letos už proběhlo několik open-air dokonce v květnu. Oficiální domácí sezona však začala až první červnový víkend na táborském Planet Festivalu.


Historii venkovních hudebních přehlídek načal v roce 1969 americký Woodstock. To se několik desítek tisíc mladých, převážně hippies, sjelo v pátek 15. srpna do města Bethel a celý víkend poslouchalo tehdejší psychedelické a rockové kapely.

Letos od této události uplyne dlouhých čtyřicet let, ale s čím Woodstock přišel, to v podstatě zůstalo dodnes. Ať už jde o víkendový model, kdy hlavní část přehlídky probíhá v pátek a sobotu (čím dál oblíbenější se stávají čtvrteční warm-upy a nedělní afterparty), nebo třeba hlavní závěrečný koncert, kdy na pódiu Woodstocku kraloval mistr kytarové psychedelie Jimi Hendrix.
Srovnejte třeba s letošními Colours of Ostrava - začínají ve čtvrtek a končí dlouhým megakoncertem funkové ikony Macea Parkera v neděli.
Samozřejmě že co se týče pořadatelské úrovně, v té se rok 1969 nemůže se současnou realitou vůbec poměřovat. Vždyť Woodstock byl "freepřehlídkou", kam přišel, kdo chtěl, a dělal, co se mu zlíbilo. Jedinou paralelu si tak s Woodstockem dodnes zachovaly pouze zakázané či polooficiální festivaly taneční kultury, které se konají v lesích a na loukách po celé Evropě.
Těch oficiálních však i čeští promotéři připravili na letošní prázdniny dost (minimálně každý víkend jeden), takže nabídka je široká.

ONDŘEJ STRATILÍK





KRÁTCE

- Moby má novou desku. Album Wait for Me vydá v úterý 30. června na vlastním labelu Little Idiot.
- Coldplay zadarmo. Živák Left Right Left Right Left nezískají od 15. května pouze návštěvníci jejich turné, ale každý, kdo zavítá na webové stránky www.coldplay.com.
- Lennonovo oblečení v muzeu. Yoko Ono, manželka zavražděného Johna Lennona, připravila výstavu jeho věcí v Rock´n´rolové síni slávy v new yorské čtvrti Soho. Kromě slavných brýlí a kytary je k vidění třeba i papírová taška se zakrváceným oblečením, ve kterém Lennon podlehl v roce 1980 atentátu.
- Akon točí hymnu. Americký rapper se senegalskými kořeny dostal nabídku natočit oficiální píseň fotbalového šampionátu v roce 2010. Na práci se prý těší, protože má fotbal rád.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: první červnový víkend vystoupilo na táborském Planet Festivalu duo Orbital, které patří k základním prvkům elektronické hudby. Jejich devatenáct let stará (!) debutová skladba Chime patří dodnes k tomu nejlepšímu. K vidění na www.iabc.cz či na www.youtube.com (vyhledávací slova: orbital, chime).


ONDŘEJ STRATILÍK





SCUOTTYHO TIP
Pokud se na festivaly nedostanete, a přesto vás zajímá hudba, která na nich bude k slyšení, je tu jednoduchá pomoc. Většina přehlídek má na svých stránkách přehrávače se skladbami účinkujících. Například: na www.colours.cz si můžete pustit Radio Colours.

ONDŘEJ STRATILÍK





Ahoj, Scuotty, co říkáš na soutěž Eurosong?
ECHO


Ahoj, Matyáši, pokud jsi viděl televizní přenos, názor si uděláš sám. Podle mě nejde o hudbu, ale jen o to, kdo má na sobě blýskavější dres a udělá větší ohňostroj.
Čusbus, Scuotty

MATYÁŠ