Harry Potter - Mračna se stahují

Harry Potter - Mračna se stahují
Sdílej
 
Harry Potter zmrazil úsměv všem škarohlídům, kteří vykřikovali, že mladá generace nepřečte nic delšího než manuál k PC hře.

Když 30. června 1997 vyšla v Anglii kniha s názvem Harry Potter a Kámen mudrců, její autorka J. K. Rowlingová si určitě oddychla.


S rukopisem příběhu o malém čaroději totiž chodila od vydavatele k vydavateli a všichni ho odmítali vydat. Prý byl na dětskou knížku příliš dlouhý. Asi ani v nejdivočejších snech si tedy nedokázala představit, jaký poprask její dílo způsobí.

Knihy se dodnes prodalo kolem sto dvaceti milionů kopií a říká se, že tahle téměř třísetstranná "bichle" naučila mladší generace čtenářů znovu číst. A když si příběhy o Harrym Potterovi zamilovali i dospěláci, bylo jasné, že je zaděláno na senzaci.

Vstupné nevracíme!



Kniha se stala bestsellerem a filmoví producenti měli na rozdíl od knižních nakladatelů ulehčenou práci: věděli, že sázejí na jistotu. Přesto se společnosti Warner Bros. povedl husarský kousek: v době, kdy existoval text pouze první knihy, koupila filmová práva rovnou na všech sedm dílů. Zdánlivé bláznovství se ukázalo jako chytrý tah a už jen ukázky prvního filmu o Harrym způsobily pozdvižení.


Nedočkaví diváci se chodili dívat jen na upoutávky z připravovaného filmu, ze sálu potom odešli a nechali si vrátit vstupné. Provozovatelé kin tak museli nařídit, že na filmy, před kterými běžel trailer na Harryho Pottera a Kámen mudrců, se nebude vracet vstupné. Nechme za úspěch prvního filmu o Harrym mluvit čísla: při rozpočtu 125 milionů dolarů se celosvětový výdělek blíží k neuvěřitelné jedné miliardě dolarů.

Létání místo příkladů



A čím nenápadný chlapec s kulatými brýlemi tolik zaujal? Nejspíš světem, ve kterém žije. Kdo by se nechtěl místo matematiky učit létat na koštěti nebo být neviditelný? Harryho dennodenně obklopují věci, které jsou pro nás mudly (čarodějnické označení pro lidi) nedosažitelné.


Harryho život čtenářům a divákům tolik imponoval, že chtěli být jako on. Spousta dětí dokonce začala tvrdit, že špatně vidí, jen aby mohli nosit stejné, kulaté brýle jako Harry. V Británii se zvedl jejich prodej o 40 procent. Kromě kulatých brýlí byli po uvedení Kamene mudrců v kurzu i sovy.

Když ale děti zjistily, že nenosí poštu jako ve filmu, zvířecí útulky v USA, Kanadě a Velké Británii přímo zaplavily sovy. V jednom kanadském deníku se dokonce objevilo celostránkové upozornění s textem: "Ochránci zvířat varují rodiče: Sova není vhodný mazlíček! Nemluví, nemá ráda lidi a nenosí zásilky!"

Ďáblův synek



Z Harryho Pottera se stala nedílná součást masové kultury a nebyly to logicky jen ovace, čeho se dočkal. Kritika se na knihy snesla hlavně kvůli tomu, že podkopávají instituci rodiny. Harry je totiž sirotek, pro kterého je každý další ročník ve Škole čar a kouzel v Bradavicích vytouženým únikem od příšerných pěstounů.


Z Vatikánu, centra katolické církve, dokonce zazněla obvinění, podle kterých knihy podporují okultismus a satanismus a některé křesťanské spolky ve Spojených státech je rovnou zavrhují jako přímou propagaci čarodějnictví. Přestože jsou tahle "obvinění" víc než cokoliv jiného úsměvná, faktem zůstává, že spolu s Harrym by mělo stárnout i jeho publikum. Každá další kniha (a film jakbysmet) je temnější a drsnější a poslední příběhy už rozhodně nejsou literatura vhodná k předčítání malým dětem před spaním. Mohly by je děsit noční můry.

Nové a temnější



Z upoutávek na film Harry Potter a Princ dvojí krve, který se právě chystá do kin, lze vyčíst jedno: budou vám z něj vstávat chlupy na zádech! Jestliže v prvním díle nastal nejděsivější okamžik při vyslovení jména Lord Voldemort, v šestém díle Harry poodhalí tajemství jeho nesmrtelnosti a začne se připravovat na finální souboj, který s nejstrašnějším čarodějem světa svede v posledním, sedmém díle - Harry Potter a Relikvie smrti.


Aby filmoví producenti z fenoménu Harry Potter vyždímali co nejvíc kouzelného lektvaru známého pod názvem peníze, rozdělili závěrečný díl do dvou částí, ty se na plátna kin dostanou v letech 2010 a 2011. Jestli vás ale už teď zajímá, jak to dopadne, a chcete si Harryho dobrodružství užít naplno, sáhněte radši po těch sedmi knihách. Jak už to bývá, filmy jsou jen jejich odvarem a v tomto případě nikoliv kouzelným!


Kouzelný příběh



Nejen příběh Harryho Pottera stojí za pozornost. V médiích se často zmiňuje i životní příběh jeho autorky Joanne Rowlingové. Během pár let se z nezaměstnané učitelky stala světově uznávanou spisovatelkou s půl miliardou liber na účtu. Příběh o malém kouzelníkovi ji napadl během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna, přičemž na londýnském nádraží King’s Cross už měla vymyšlenou většinu postav a děj prvního dílu.


Nezaměstnaná Rowlingová žila ze sociálních dávek a knihu psala částečně po kavárnách. Říká se, že proto, aby se vyhnula svému nevytápěnému bytu, sama to ale později popřela. Kromě sedmi dílů o Harrym Potterovi napsala i knihy Famfrpál v průběhu věků, Fantastická zvířata a kde je najít a Bajky Barda Beedleho. Za svůj přínos dětské literatuře dostala od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Diplomovaný čaroděj



Každý studovaný čaroděj musel jednou chodit do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Škola byla založena před víc než tisíci lety a vychovává ty nejlepší kouzelníky a kouzelnice, kterým my mudlové můžeme jen závidět jejich předměty. Z těch povinných namátkou vyberme Přeměňování, Létání na koštěti nebo Kouzelné formule, z volitelných pak Péči o kouzelné tvory nebo Jasnovidectví.


Škola má vlastní hymnu a heslo: Draco dormiens nunquam titillandus tedy Nikdy nelechtej spícího draka. Škola má sedm ročníků (každý rok jeden příběh), v pátém studenti skládají zkoušku NKÚ (Náležitá kouzelnická úroveň), v sedmém skládají závěrečné zkoušky OVCE (Ohavně vyčerpávající celočarodějné exameny).

Snímek Harry Potter a Princ dvojí krve bude mít premiéru 17. července 2009