PSC = čerstvé ska

PSC = čerstvé ska
Sdílej
 

PSC = čerstvé ska

Ska patří podle mnoha reakcí k oblíbeným žánrům čtenářů ABC. Využil jsem proto příležitosti - vydání nové desky Lies for Everyone kapely Prague Ska Conspiracy -a věnoval jí speciál téhle rubriky.


Nejde totiž o běžné ska postavené na dechové sekci a frázujících kytarách, jaké nabízí většina domácích kapel. Prague Ska Conspiracy přišli na své druhé desce se zábavným žánrovým mixem, kde se dočkáte vtipného rocku i s nadhledem odzpívané country odrhovačky.
Celé by to sice mohlo na první pohled působit tak, že kapela chce zkusit, co by tak ještě mohlo zafungovat. Všech jedenáct skladeb ale šlape na jedničku. Prague Ska Conspiracy v každém taktu dokazují, čeho jsou schopní a že to navíc bude davy pod koncertními pódii bavit.
Menšině dogmatických posluchačů, kteří holdují surovému ska podpořenému říznou punkovou energií, možná deska Lies for Everyone úplně nesedne. Jenže právě v tom je její síla. Zatímco všude okolo se to hemží nepůvodními klony, jimž stačí hulákat láSKA, jak vtipně poznamenává frontman kapely Jakub Siňor (viz Rozhovor), a pořádně drápat do strun kytar, Prague Ska Conspiracy se na hudbu dívají s respektem. Tedy tak, že jejich trumpety i bicí znějí jemně a hlavní pozornost na sebe strhává hlas zpěvačky Mariany.
I přesto (nebo spíše proto?) je Lies for Everyone našlapaná deska s vysokým energickým potenciálem. Pro posluchače je dobrá zpráva i to, že díky hitovým melodiím se album dobře poslouchá.

Prague Ska Conspiracy - Lies for Everyone

CD/Download, 2009
Stáhnutelné zdarma z www.skaconspiracy.cz


ROZHOVOR
Prague Ska Conspiracy se prý těší, až skončí prázdniny a oni budou mít šest týdnů volna. Alespoň nám to v rozhovoru prozradil kytarista Jakub Siňor.


Podle názvu je vás sice jednoduché zařadit, ale na aktuálním albu se předvádíte ve více žánrech. Chcete tím ska oživit?

Ska už bylo zfúzováno snad se vším, oživovat není co. Spíš my sami se chceme podívat na jiné žánry. Celé CD je pojato jako "antikoncepční" album, neboť je tam vše od country až po rock. Ale pořád jsme to my.

Jak je na tom podle vás české ska v současnosti?
Co do kvality kapel to zas taková sláva není. Plno lidí má totiž dojem, že hrát ska je jednoduché, že stačí drhnout kytaru a bicí na druhou dobu a do toho hulákat láSKA. Bohužel u širší veřejnosti to potom dělá špatný obrázek o ska. Protože těch kapel je opravdu spousta.



Obě vaše alba jsou stáhnutelná zdarma z vašeho webu.

Prvního CD je staženo něco přes 20 tisíc a nového je zatím 4800. Kdyby šlo o prodávané nosiče, máme za první album již platinovou desku. Samozřejmě to takhle nebereme, ale pocit je to dobrý.

Proč jste se rozhodli dávat svou hudbu volně na web?
Pro nás je CD, potažmo jeho virtuální podoba, především pozvánkou na koncert. Chceme, aby se co nejdříve dostalo k nejvíce lidem. Prague Ska Conspiracy je především koncertní kapela. Jen za minulý rok jsme odehráli 122 koncertů.

Jak vůbec nová hudba funguje naživo?
Funguje celkem dobře i přesto, že ji návštěvníci nemohou mít ještě naposlouchanou. Ono je to pro koncerty oživení, když zazní také něco jiného než ska. Navíc ty písničky jsou podle mě opravdu dobré.

Jaké máte plány na léto?
Koncerty, fesťáky a soustředění. Po prázdninách si chceme dát kratší pauzu. Po třech letech si konečně dopřejeme šest týdnů volna od kapely.