Koralína a svět za tajnými dveřmi

Koralína a svět za tajnými dveřmi
Sdílej
 

Formule

STOLNÍ HRA - STRATEGICKÁ

 


Motory předou, bublají a závodníci čekají v kokpitech svých strojů na zelená světla, aby mohli vyrazit kupředu. O tom, že řídit formuli není jen tak, se můžete přesvědčit na vlastní kůži ve stolní hře Formule. Rozvrhnout, kdy sešlápnete plyn až k podlaze a kdy se naopak vyplatí dupnout na brzdu, dělá problémy i profíkům.


Při špatném odhadu můžete vyletět z dráhy či opotřebovat pneumatiky natolik, že už do cíle nedojedete. Dalším důležitým bodem je blokování soupeřova vozidla. Ani těmto špinavým trikům se nevyhnete, patří zkrátka k závodům. Pro dva hráče jsou Formule docela slabá zábava. Zajímavá alternativa, a to i pro více hráčů, je možnost zajet více kol najednou. V každém kole lze využít boxy na startu a vyměnit pneumatiky.


Nebo se snad rozhodnete riskovat a do boxů nezajedete? Hra nabízí zajímavý mix náhody a strategie. Vyhrát může jen jeden. Ten nejrychlejší? Nejopatrnější? Ten nejlepší!


HODNOCENÍ: 80 %


+ TVORBA VLASTNÍCH TRATÍ, DÉLKU HRY SI URČUJETE SAMI
- MUSÍ BÝT VÍCE HRÁČŮ, ABY HRA BYLA ZÁBAVNÁ

GRANNA, POČET HRÁČŮ 2-6, OD 8 DO 99 LET
DOBA HRANÍ OD 15 MINUT

TOMÁŠ TVRDÝ

 



Nadace

KNIHA - SCI-FI

 


To, co je pro fantasy žánr Pán prstenů, znamená pro science fiction románová sága Nadace. Spisovatel Isaac Asimov ji napsal v průběhu 49 let a většina fanoušků sci-fi ji uznává jako základní dílo žánru. Nyní opět vychází první kniha slavné série. Geniální matematik Hari Seldon přijde na způsob, jak pomocí nové vědy, psychohistorie, předvídat budoucnost lidstva. Ta ale není vůbec růžová. Galaktické impérium spěje ke svému zániku a po něm mají následovat desítky tisíc let chaosu. Seldon se tomu rozhodne zabránit, a proto zakládá na planetě Terminus na samém okraji Galaxie vědeckou základnu, jejímž úkolem bude zkrátit chaos na pouhých 1000 let a střežit po tu dobu vědomosti celého lidstva.


HODNOCENÍ: 80 %


+ PROPRACOVANOST DĚJE, INTELIGENTNÍ SCI-FI
- ŽROUT ČASU

ARGO, TRITON 2009, 221 STRAN
AUTOR: ISAAC ASIMOV
PŘEKLAD: JINDŘICH SMÉKAL

ADAM HÁJEK

 



Oči na stopkách
Do redakce dorazily první fotografie toho, co vás ve vašem okolí zaujalo nebo pobavilo. Na plné čáře vyhrála fotka, kterou nám poslal třináctiletý Jan Somol.


Vyfotil ceduli na rybářské boudě v Hříměždicích u přehrady Slapy, která vystihuje známou pravdu o tom, že u rybaření vůbec nejde o to, kolik člověk chytí ryb, ale nejdůležitější je sám proces rybaření.
Koukejte se kolem sebe a cokoliv, co vás zaujme, pobaví nebo zarazí, vyfoťte a pošlete na e-mail ondrej.horak@ringier. cz a do předmětu napište OČI. K fotografii vždy uveďte své jméno, věk a místo, kde jste ji pořídili. Těšíme se na vaše úlovky!



Koralína a svět za tajnými dveřmi

KINO - ANIMOVANÝ, FANTASY

 


Jedenáctiletá Koralína Jonesová je pořádně naštvaná. Přestěhovala se s věčně zaneprázdněnými rodiči do barabizny uprostřed "pustoprázdna", kde je jen hrozná nuda a otravný kluk Wybie. Zvídavá Koralína však nalezne tajná dvířka, která vedou do jiného světa. No, jiného - ten svět je úplně stejný, ale mnohem lepší! Tady se o ni rodiče zajímají, Wybie není vůbec otravný a sousedi jsou nejskvělejší lidé na světě. Ale jen na první pohled. Mluvící kocour marně varuje Koralínu, že všechno není, jak se zdá! Pohádkový svět se rychle změní v horor a vypadá to, že pro Koralínu nebude z hrůzné pasti cesta zpět. Příběh mistra fantazie Neila Gaimana (komiks Sandman) převedl na filmové plátno jedinečnou kombinací 3D a stop motion animace režisér Henry Selick.




HODNOCENÍ: 80 %


+ ÚŽASNÁ ANIMACE A BÁJEČNÁ PŘEDSTAVIVOST
- OBČAS DEPRESIVNÍ

BONTONFILM, USA 2009, 101 MINUT
REŽIE: HENRY SELICK

ADAM HÁJEK