Pěstujeme granátová jablka

Sdílej
 

1Lahodné plody marhaníku granátového (Punica granatum), známé jako granátová jablka, už mnozí určitě ochutnali. Marhaník je však subtropická dřevina, kterou nelze v naší přírodě běžně pěstovat. Jako ozdobné pokojové rostlině se jí ale daří znamenitě a jejích pěstitelů stále přibývá. Sazenice se dají nejen koupit, ale rostlinu si můžeme i sami vypěstovat ze semen plodů, které se dnes prodávají v řadě obchodů s ovocem.

Pěstování ze semen

Z granátových jablek (obr. 2) vyjmeme semena a odstraníme z nich dužnatý rosolovitý míšek (právě ten se jí). Semena necháme oschnout a přes zimu je stratifikujeme tak, že je uložíme do většího květináče se směsí vlhkého písku a dřevěných pilin a umístíme do chladu - např. do sklepa nebo do chladničky. Brzy na jaře je vysejeme do truhlíčku s lehkou zeminou. Vzešlé rostlinky rozsázíme po jedné do malých květináčů. Tímto způsobem vypěstované rostliny však jsou - podobně jako u jiných ovocných stromů - takzvaná pláňata a plodí po osmi až třinácti letech malé, sotva pěticentimetrové plody. Teprve po naroubování rouby ušlechtilých kultivarů mohou nést chutná velkoplodá granátová jablka. V našich klimatických podmínkách se marhaník pěstuje výhradně jako okrasná pokojová rostlina, která sice časem také plodí, ale poskytuje plody nevalné chuti. Semenáčky vypěstované ze semen jsou obvykle odolnější a vydrží více let než rostliny množené vegetativně (např. řízky). Daří se jim ve směsi drnovky, vyzrálé pařeništní zeminy nebo kompostu s přídavkem rašeliny a písku.

Od jara do zimy

2Na konci jara lze marhaník přemístit ven na slunné stanoviště nebo na balkon na jižní straně domu. Během vegetace vyžaduje pravidelnější zálivku a občasné přihnojení kombinovaným hnojivem. Na podzim marhaník, jemuž v té době začínají opadávat listy, přeneseme do světlé chladné místnosti (optimální teplota je 5 až 8 oC). V zimě ho zaléváme jen tak, aby nevyschl jeho kořenový bal. Koncem února ho přemístíme do tepla a postupně začneme zalévat vydatněji. Tehdy je možné upravit i jeho korunku tím, že vystříháme suché a slabé větvičky a výhony rostoucí dovnitř koruny. Od března do května je vhodný čas pro přesazení. Mladé rostliny se obvykle přesazují každým rokem, starší marhaníky pak jednou za dva až tři roky. Marhaník (ve starší literatuře ho najdeme též pod názvem granátovník) kvete (obr. 1) už od jara. Plody, které se na něm vyvinou, je vhodné na podzim po ukončení vegetační doby odstříhat, čímž se zabezpečí bohatší kvetení v následujícím roce.