Kouzelnická škola

Kouzelnická škola
Sdílej
 

Kouzelnická škola

KURIOZITA


Model školy pro kouzelníky, kterou znáte z knižní a filmové ságy o Harrym Potterovi, je, představte si to, vyrobený z obyčejných zápalek. Tomuhle netradičnímu koníčku se už třicet let věnuje Američan Patrick Acton, který z neuvěřitelných tří milionů zápalek postavil třeba washingtonský Capitol či bránu Minas Tirith z Pána prstenů. Model potterovského zámku Bradavice (na fotografii) je dlouhý 3,96 metru, široký 3,35 metru a vysoký 2,13 metru.

OST




Vychlazená plechovka
USB VYCHYTÁVKA


Během horkých letních dnů je nutno i u počítače dodržovat pitný režim.
Nejlepší řešení by byla lednička přímo na stole. Nic není nemožné - pro všechny pařany jsou zde minichladničky přesně na jednu plechovku. O napájení se tradičně postará USB port. Chladicí výkon není příliš velký, ale plechovka i v těch nejparnějších dnech zůstane krásně studená.
Z motivů jsou na výběr Hulk, Spiderman a Iron Man.

VRATISLAV HARABIŠ




VŠEHOCHUŤ

Kopřivový šampion

Neoficiální mistrovství světa v pojídání kopřiv vyhrál Angličan Mike Hobbs. Jeho silácký výkon však poznamenaly obrovské popáleniny. Nemohl kvůli nim dva dny otevřít ústa.

Jóga v centru

Na známém newyorském náměstí Times Square se 21. června sešlo několik stovek lidí. Cvičilo se tam na sedmém ročníku akce Jóga na Times Square.

Kde se schází šmoulové?

Studenti britské univerzity ve Swansea vytvořili nový světový rekord v největším počtu šmoulů na jednom místě. Porotci z Guinnessovy knihy rekordů tu napočítali 2510 převlečených lidí s modrým make-upem.


Sedy lehy s Rockym
USB HRAČKA


Rocky byl obyčejný boxer, kterému se jednou naskytla jedinečná možnost boxovat s mistrem Apollem Creedem. Ve finálním boji sice těsně prohrál, ale ukázal, že usilovným tréninkem lze dosáhnout i vysokých cílů. Však to Creedovi ve dvojce pořádně spočítal! Nyní může Rocky Balboa jako USB hračka inspirovat nejen boxery.
Po připojení začne neúnavně cvičit sedy lehy. Kdo ho zkusí překonat? Na výběr je také Apollo Creed a Mr. T.

VRATISLAV HARABIŠ




Mumie jdou na rentgen

Univerzitní nemocnice v americkém New Yorku měla na konci června hodně divné pacienty. Brooklynské muzeum sem poslalo vyšetření speciálními rentgenovými paprsky CT čtyři egyptské mumie staré až tři tisíce let.

Kurátor egyptské muzejní sbírky si od vyšetření slibuje nové poznatky o příčině úmrtí, identitě mumifikovaných či o pohřebních obřadech.

OST





Raketoplán X-51
HVĚZDÁRNA


Konstruktéři raketové techniky uvažují o úspornějších pohonných systémech. Jedna z možností je využít atmosférický kyslík. Na letošní rok plánuje NASA celkem 6 startů zkušebního osmimetrového raketoplánu X-51A, který bude vybaven právě takovýmto motorem. Při průletu spodními vrstvami atmosféry jej bude pohánět náporový motor (tzv. scramjet), spalující kapalné pohonné látky se vzdušným kyslíkem. Pomocí tohoto motoru raketoplán vyvine rychlost přes 8000 km/hod. Pro dosažení oběžné dráhy budou nové dopravní prostředky vybaveny rovněž klasickým raketovým motorem, který se nastartuje až ve výšce kolem 30 km.

FRANTIŠEK MARTINEK




Solární nabíječka

Kde dobijete baterie, když se vybijí někde v přírodě? Pomocí solárního panelu zabudovaného v této krabičce můžete oživit zařízení vybavená USB připojením, jako jsou třeba přehrávače i mobilní telefony. Přístroje zřejmě nedobijete plně, ale pro stavy nouze tahle ekologická dobíječka postačí.

VRATISLAV HARABIŠ