Ostrov mnoha kopců

Ostrov mnoha kopců
Sdílej
 

Ostrov mnoha kopců

ZÁSAH ABC

Jeho obyvatelé tvrdí, že jedině Manhattan je ten pravý New York, byť ve skutečnosti je pouze jedním z pěti obvodů tohoto velkoměsta. Najdete zde zelený Central Park, nákupní ulici Fifth Avenue, slavný mrakodrap Empire State Building či finanční centrum světa Wall Street.

Byla zde i dvojice mrakodrapů World Trade Center, kterou zničily teroristické útoky v září 2001. Ale i bez nich newyorské panorama (nebo jak se říká skyline) každý na první pohled pozná. Poznali byste však Manhattan v roce 1609, kdy na ostrov dorazil Angličan Henry Hudson a kdy v podstatě začala novodobá historie tohoto města? Tedy přesně před čtyřmi sty lety?
Jak známo, území koupili holandští dobyvatelé výměnou za zboží, a to v hodnotě zhruba šedesáti tehdejších guldenů. Uvádí se, že to byla suma odpovídající přibližně tisícovce dnešních dolarů. Byl to dobrý obchod, což bylo jasné už tehdy. Na Manhattanu vzniklo město New Amsterdam, v roce 1664 přejmenované Brity na New York. Ale že to bude tak dobrý obchod, nemohl tušit nikdo.

Dnes je New York považován za jedno z finančních i obchodních center světa a každý jeho metr čtvereční má astronomickou hodnotu. Kromě velkého území Central Parku, kde se nesmí stavět a kde doufejme navěky zůstane zeleň, je New York džungle z betonu, železa a skla. Před 400 lety tu byl divoký les plný živočichů i rostlin. Porovnat oba světy můžete na zajímavém webu Mannahatta Project. Mannahatta znamenalo v jazyku původních obytel "ostrov mnoha kopců". Ale těch si mezi vysokými mrakodrapy dnes už ani nevšimnete.
Klíčová slova na Google.com: Mannahatta Project


Šaty dělají člověka
VAŠE TIPY


Sem tam uveřejňujeme internetové tipy pro holky, protože i ty patří ke čtenářům ábíčka. I když jsou v menšině. Tip na typickou holčičí hru poslala Jolana. "Máte rády módní přehlídky? A snily jste někdy o tom, že byste mohly prorazit jako módní návrhářky? Vyzkoušejte si to nanečisto, a to rovnou v New Yorku. Budete muset odvést celou práci, i když pro nás holky je to vlastně zábava. Tedy vybrat si módní firmu, zvolit správné modelky a pak je na módní přehlídku vhodně nalíčit i obléknout.

No, a potom? Jestli jste udělaly všechno správně, potlesk, zasloužený obdiv a titulní strany časopisů vás neminou." Určitě to vyzkoušejte. A my kluci dodáváme, že závodu aut ani basketbalovému utkání se módní přehlídka nevyrovná, ale strávit pár minut s modelkami... i to se dá zvládnout!
Klíčová slova na Google.com: fashion designer new york


Odhalení o Tetrisu
VIDEO


Víte, jak se vyrábějí barevné kvádry ve hře Tetris? Ne? A honí se vám hlavou, co že je to za hloupou otázku, protože objekty v počítačových hrách se zásadně nevyrábějí? Prostě jen existují, protože je virtuálně tvoří programátoři a grafici? Jen si nemyslete. Záleží na vaší fantazii. Abyste ji trochu podpořili, podívejte se na zábavné video s odhalením, jak to v jedné z nejslavnějších počítačových her v historii funguje doopravdy.
Klíčová slova na Google.com: behind the scenes tetris


Kolik mrtvol na plátně?
KURIOZITA


I my v ábíčku jsme proti násilí v televizi, počítačových hrách a samozřejmě ve filmech. Považujeme ho za špatné a vy byste se neměli na takové věci dívat. Ano? O. K., takže tohle byl povinný výchovný úvod. Že filmy obsahující násilí mají spousty diváků, a to i mezi dospívajícími? Máte pravdu a těžko s tím nějaké výchovné úvody něco udělají. Proto se ty filmy ostatně natáčejí. Ale myslíme si, že když se k takovému obsahu - ať už na filmovém plátně, televizní obrazovce nebo počítačovém monitoru - bude přistupovat s nadhledem a bez předsudků, způsobí to rozhodně méně škody.

Snaží se o to například webová stránka, kde sami uživatelé počítají, kolik lidí v tom či onom filmu na plátně zemře. Můžete se zapojit i vy a možná budete překvapeni, že se na prvních příčkách neumísťuje zdaleka jen "béčkový" brak. Momentálně vede Pán prstenů: Návrat krále s 836 mrtvolami.
Klíčová slova na Google.com: movie body counts


Brzda, spojka, plyn
WWW GAMESA


Nemůžete se dočkat, až vás v osmnácti vyhodí od zkoušek v autoškole? Není problém, můžete ten pocit okusit už mnohem dřív. Před vstupem do internetové autoškoly vám nikdo věk kontrolovat nebude, ale počítejte s tím, že vám instruktor Ed nic neodpustí - i kdyby vám bylo jen pět. A až si vyzkoušíte pár krizových situací (třeba parkování na přeplněném parkovišti nebo průjezd křižovatkou bez semaforů), můžete to zkusit "naostro".

Sice musíte umět jen točit volantem a přidávat plyn (lépe řečeno mačkat příslušné šipky), ale nemyslete si, že je to legrace. Vsadíme se, že napoprvé stoprocentně "neprojdete".
Klíčová slova na Google.com: drivers education superhry


Když stránka řekne "sýýýr"
PROGRÁMEK

Chcete uložit to, co máte zrovna na obrazovce? Obvykle to není žádný problém. Můžete buď použít tlačítko PrintScreen, nebo ještě pohodlněji využít nějaký specializovaný program (už dříve jsme vám v ábíčku doporučovali ScreenHunter, který umí uložit jak celou obrazovku, tak její vybranou část).
Ale co když chcete jako obrázek uložit webovou stránku? Která se - dost pravděpodobně - celá na počítačový monitor ani nevejde? Pak doporučujeme stáhnout elegantní prográmek WebShot. Stačí do něj zadat webovou adresu a udělá vám snímeček webu jako do alba.
Klíčová slova na Google.com: website screenshots webshot