Češi končí s Eurosongem, třikrát hurá!

Češi končí s Eurosongem, třikrát hurá!
Sdílej
 
Takhle dobrou zprávu naše popmusic nepamatuje už hodně dlouho. Česká televize se rozhodla, že do mezinárodní soutěže Eurosong už nebude posílat domácí kapely.


A dobrá zpráva je to ze dvou důvodů. Jednak proto, že se zřekneme mezinárodní šaškárny, která má s hudbou pramálo společného. Pokud jste nikdy přenos téhle soutěže neviděli, koukněte na záznamy na YouTube. Divné figurky na pódiu nesoutěží o to, kdo líp zazpívá, ale kdo předvede větší cirkus a podívanou pro oči. Zkrátka nehodnotí se umělecká kvalita, ale barevnost, honosnost, zkrátka velikost kýče.

A druhý důvod - v posledních třech letech se Eurosongu (celým jménem Eurovision Song Contest) za Česko zúčastnili Kabát, Tereza Kerndlová a naposledy Gipsy.cz. Postup všech tří přitom budí hodně rozporů. První dva jmenovaní se z národního kola dostali díky svým obrovským fanklubům - dostali nejvíc hlasů, i když speciálně vystoupení Terezy Kerndlové působilo jako z vesnické poutě.

Potřetí Česká televize hlasování úplně zrušila a vyslala svého favorita Gipsy.cz v rámci hesla "do třetice všeho dobrého". Projekt kolem Radka Bangy se totiž v českém kole Eurosongu objevoval každý rok, ale diváci mu nikdy neposlali dost esemesek. Až když se hlasování zrušilo, Gipsy.cz mohli vyjet. A jako Kabát i Kerndlová stejně pohořeli.

Nebýt malé sledovanosti soutěže, je docela reálné, že Česká televize by z Eurosongu nevycouvala. Jako diváci si tak můžeme vzájemně poděkovat, že jsme dali jasně najevo, co v televizi chceme a co si myslíme o hudebním mainstreamu.

Krátce

* Beastie Boys v problémech. Newyorská hip-hopová partička měla na letošek velké plány – nové album Hot Sauce Committee Part 1 a turné. Jenže vše jde stranou, lékaři diagnostikovali Adamu Yauchovi rakovinový nádor v krku.

* Soucitný Trutnov. Po katastrofě, která postihla slovenský festival Pohoda a při níž zemřel jeden člověk, se zachoval nejvkusněji český festival Trutnov. Zraněným nabídl možnost ubytování v Krkonoších a vstupenky zdarma na svou přehlídku. Palec nahoru.


* Backstreet Boys jsou back. I když chlapeckým kapelám odzvonilo dávno předtím, než jste začali chodit do školy, Backstreet Boys to nevzdávají. Na začátku letošního října vydávají album This Is Us. Snad už pak zmlknou navždy.

* Brichta jako Landa. Vyšeptalý domácí "rocker" Aleš Brichta mizí z hudební mapy, ale ještě na poslední chvíli chce zaujmout. Svou skladbou Deratizér s rasistickými narážkami stojí hrdě po boku Daniela Landy. Palec dolů.

* Hudební tip na těchto čtrnáct dní: v neděli 23. srpna se na pražském Výstavišti předvedou v Česku vůbec poprvé originální zástupci britské kytarové scény Radiohead. Podívejte se na skladbu Karma Police z jejich nejlepší (dvanáct let staré) desky OK Computer. Klidný zážitek!

Radiohead - Karma Police





Echo


Chcel by som sa ťa spýtať, aké hudobné nástroje sú použité v dajakej hip-hopové pesničke. Dávid, Budča

Zdravím na Slovensko, hip-hopoví DJs většinou používají jen samply (viz ABC č. 16), tedy už někde použité zvuky nástrojů. Živý hip hop dělá jen pár kapel na světě, nejznámější jsou The Roots a Herbaliser.

Scuottyho tip

Jeden z nejoriginálnějších festivalů - německý Melt! - probíhá každoročně v polovině července "kousek" za našimi hranicemi. Jak to letos mezi obřími hnědouhelnými rýpadly vypadalo, se můžete podívat ve skupině ABC na Facebooku.