Piráti na vlnách

Piráti na vlnách
Sdílej
 

Piráti na vlnách

KINO TIP - HUDEBNÍ KOMEDIE


Zlatá šedesátá! Ve Velké Británii probublává vzdor rebelující mládeže, která stojí proti generaci svých rodičů, a je mocně napájen "zakázanou" muzikou - rock'n'rollem a soulem. Hudbou, které nepřeje žádné oficiální britské rádio. Naštěstí pro mladé Brity je tu ale pirátská stanice vysílající z lodi. Pohybuje se na moři těsně za hranicí britských výsostných vod, takže ji vládní papaláši nemůžou jen tak umlčet. A právě na tuhle loď se po vyhazovu ze školy dostane dospívající kluk Carl. Co víc si mohl přát než loď plnou pošuků, na které se nonstop paří?!

Pirátská stanice Radio Rock se ukáže být tou pravou školou života a Carl v posádce nalezne ty nejlepší učitele, ať už obtloustlého moderátora (Nick Frost) nebo zarostlého hudebního fanatika (Philip Seymour Hoffman). Režisérského kormidla se chopil Richard Curtis, který své schopnosti prokázal třeba hitem Láska nebeská.


HODNOCENÍ: 80 %

+ CESTA DO ŠEDESÁTÝCH LET OKOŘENĚNÁ SUPER HUDBOU
- PRVOPLÁNOVÉ CHARAKTERY
PIRÁTI NA VLNÁCH, BONTONFILM, VELKÁ BRITÁNIE/NĚMECKO 2009, 129 MINUT
REŽIE: RICHARD CURTIS

ADAM HÁJEK




Proces
KNIHA - KOMIKS


Bankovní úředník Josef K. je v den svých třicátých narozenin zatčen. Jenže vůbec netuší, z jakého zločinu je obviněn, a vypadá to, že mu to ani nikdo nehodlá sdělit. Neustále je předvoláván k výslechům do podezřelých brlohů, snaží se zjistit, co se vlastně děje, a dovolat se spravedlnosti. Postupně se jeho sebejistota tváří v tvář absurdnímu soudnímu procesu ztrácí a Josef K. se začíná smiřovat se svým osudem.

Komiks Proces vycházející ze stejnojmenného románu Franze Kafky pokračuje v trendu převlékání velkých děl světové literatury do moderního komiksového kabátu a není tak úplně veselým čtením. Francouzská výtvarnice Chantal Montellierová zdařile převádí skličující atmosféru předlohy pomocí nervní černobílé kresby, pomáhá jí i nespočet kostlivců, kteří provázejí Josefa K. na každé stránce a vytrvale se mu posmívají. Pokud si chcete přečíst něco od jednoho z nejslavnějších českých spisovatelů (píšícího ovšem německy), ale jeho knihy se vám zdají příliš náročné, je tento komiks ideálním řešením.



HODNOCENÍ: 80 %

+ KAFKA DO KAPSY
- NEDOPORUČUJEME ÚZKOSTNÝM TYPŮM
BB/ART 2009, 128 STRAN
AUTOR: FRANZ KAFKA
PŘEKLAD: VIKTOR JANIŠ

ADAM HÁJEK




Zloději času
DVD


Celé to bláznivé dobrodružství začalo, když Kevinovou skříní proskočil středověký rytíř na koni. Život do té doby obyčejného kluka tím nabral zcela jiný směr, zvláště když zjistil, že jeho skříň je časoprostorovou branou, kterou přicestovala banda trpaslíků vybavených mapou dalších průchodů do jiných dob. Mapu trpaslíci ukradli Nejvyšší bytosti a rozhodli se, že si díky ní v každé epoše dějin pořádně nakradou. Kevin se volky nevolky přidává k jejich výpravě skrze čas. Na mapu si ale brousí zuby i opak Nejvyšší bytosti - samotné Zlo. Zloději času jsou dítětem vizuálního génia a bývalého Monty Pythona Terryho Gilliama.
Ať už se loupeživí trpaslíci pokoušejí okrást mykénského krále Agamemnóna nebo francouzského císaře Napoleona, Gilliam vtipně aranžuje jejich dobrodružství ve svém osobitém výtvarném pojetí tak, že po počítačových tricích ani nevzdychnete.


HODNOCENÍ: 85 %

+ FONTÁNA VIZUÁLNÍCH VTIPŮ
- MÍSTY ZDLOUHAVÉ
ZLODĚJI ČASU (TIME BANDITS), FILM X 2009, 116 MINUT
REŽIE: TERRY GILLIAM

ADAM HÁJEK


Oči na stopkách: Cedule na koupališti v Bzenci
KOUKEJTE KOLEM SEBE


Cedule s chybějícími písmeny a pozměněným významem vás očividně pobavily, a tak tu máme další. Poslal nám ji Michal Černý z Nového Bydžova a snímek pořídil na koupališti v Bzenci. Nejsou to ale jen cedule se změněným významem nebo gramatickými chybami, po čem můžete koukat. Viděli jste na zemi zajímavý flek od barvy, kterou někdo omylem vylil? Rozpadlou zeď, jejíž opadaná omítka vám připomínala třeba nějaké zvíře? Koukejte se kolem sebe a cokoliv vás zaujme nebo pobaví, vyfoťte a fotku pošlete na adresu: ondrej.horak@ringier.cz. Do předmětu napište OČI a k fotografii vždy uveďte své jméno, věk a místo, kde jste ji pořídili.


Podivuhodná dobrodružství Toma Scatterhorna: Tajemství muzea
KNIHA - DETEKTIVNÍ/DOBRODRUŽNÁ


Tomův táta se vydal do Asie hledat "Boží jiskru", která vdechla život všem rostlinám a živočichům na světě. Sám však neví, jak taková jiskra vypadá. Tuší jen spojitost s vzácným druhem brouka. Když Tomova máma dostane zprávu, že je její manžel v nebezpečí, neváhá ani chvilku a vydá se na záchrannou cestu. Toma svěří tetě Melbě a strýci Josovi, kteří vlastní prapodivné muzeum v Dragonportu.
Podle legendy je v muzeu ukryt největší safír na světě, ale skutečnost je jiná! Kromě vypelichaných vycpaných zvířat se tam nic zajímavého ani hodnotného nenajde.
Znenadání se vynoří tajemný mecenáš don Gervas s dcerou Lotos, aby financoval zkrachovalé muzeum. Jenomže nic není takové, jak se zdá. Vycpaná zvířata v noci ožívají, a dokonce mluví! Tom navíc objeví vchod do sto let vzdálené minulosti muzea, ve které narazí na dona Gervase a jeho dceru. Nakonec možná ani safír není safírem, ale něčím úplně jiným...


HODNOCENÍ: 90 %

+ NÁPÍNAVÝ A ORIGINÁLNÍ PŘÍBĚH
- PRVNÍ DÍL TRILOGIE
ARGO 2009, 365 STRAN
AUTOR: HENRY CHANCELLOR
PŘEKLAD: JANA JAŠOVÁ

TOMÁŠ TVRDÝ