Internetový průvodce XV

Sdílej
 
CHATOVÁNÍ NA INTERNETU Chat znamená psaný rozhovor. Je to způsob, jak na internetu komunikovat s někým, koho znáte a kdo je od vás momentálně daleko, nebo s někým, koho zatím vůbec neznáte, ale jen vás baví si s ním povídat a poznávat jej.

Povídání v místnostech

Seznam místností na Xchatu - vlaječka vždy symbolizuje konverzační jazyk v místnostiPodobně jako u e-mailu také v případě chatu se rozlišují dva druhy, podle toho, jakým způsobem se na chat připojujete. K tzv. webovskému chatu se připojujete pomocí klasického prohlížeče a potřebujete znát pouze příslušnou internetovou adresu. Jedním z nejznámějších českých chatů je Xchat na adrese www.xchat.cz. Na tomto chatu se můžete denně potkat s tisíci uživateli různých zájmů a názorů. Jednotliví návštěvníci zde vstupují do místností, kde již diskutují jiní lidé, nebo si mohou zakládat vlastní místnosti a pozvat své přátele i náhodné uživatele. Každá virtuální místnost má svého správce, který určuje pravidla chování. Abyste mohli vstoupit do rozhovoru, musíte si zvolit přezdívku, pod kterou budete vystupovat. Přezdívka (anglicky nick nebo nickname) musí být jedinečná a měla by vás nějak charakterizovat, protože právě pod touto přezdívkou vás budou znát ostatní uživatelé chatu. Vzhledem k velkému množství registrovaných lidí na Xchatu je těžké zvolit novou přezdívku, ale určitě si s tím poradíte. Místnosti jsou často rozděleny podle věkových skupin návštěvníků, podle měst, ze kterých pocházejí, nebo podle určitého společného zájmu. Dalším známým českým chatem je VOLieera, na kterou se dostanete odkazem z adresy www.vol.cz. Máte-li chuť se seznamovat, můžete zkusit Seznamku na adrese chat1.seznamka.cz. Tento chat má také své místnosti, lze si jen tak povídat, anebo se vážně seznámit. Webovské chaty často nabízejí další služby, např. e-mail či srazy těch, kteří se přes chat seznámili.

Chat přes ICQ

Ukázka otevřeného Kontakt listu - v horní části jsou připojení uživatelé, pod nimi odpojení, přičemž každá skupina má jinou barvu. Vlevo nahoře je okno pro zprávu, dole je otevřené okno chatu dvou lidíDruhým typem chatu jsou služby, ke kterým potřebujete samostatný program, klienta, který si nainstalujete do počítače, abyste se mohli k příslušnému chatu připojit. V současné době je celosvětově velmi populární ICQ. Program i další informace můžete získat na adrese www.icq.com, kde je také databáze všech registrovaných uživatelů. Pokud si klienta nainstalujete a registrujete se, dostanete vlastní číslo, tzv. UIN. Otevře se okno, do kterého si můžete z adresáře vybírat kontakty. Můžete oslovit své přátele nebo i zcela cizí uživatele. U každého se vám zobrazí jeho přezdívka, po spuštění programu ihned vidíte, zda je právě on-line, tedy připojen, a zda si s ním můžete povídat. Ke konverzaci máte dva možné způsoby: buď si posíláte navzájem tzv. messages (zprávy), nebo si otevřete okno pro klasický chat. V horní části píšete vy, v dolní vidíte odpovědi v reálném čase. Pro ICQ je charakteristická kytička v pravém dolním rohu, zelená znamená on-line, připojen, červená off-line, odpojen. Tento program má celou řadu dalších možností, jak udělat sobě i jiným lidem radost, posílat nejen zprávy, ale také soubory, v jistém smyslu může nahradit elektronickou poštu.

Chat pomocí IRC

Další službou, která využívá samostatný program, je IRC. V tomto případě se připojujete k IRC síti, kde si volíte konkrétní kanál, který je jakousi obdobou místnosti. Nastavení klienta není tak jednoduché jako u ICQ. IRC také není tak přehledné a uživatelsky přívětivé. Přesto mu mnozí dávají přednost zejména proto, že jsou méně vázáni na jeden počítač, a také pro jeho nižší náročnost na kvalitu připojení. Podrobnější informace a program ke stažení naleznete na adrese www.ircnet.cz. Ať již vyzkoušíte jakýkoliv chat, budete se jistě dobře bavit. Pamatujte také na to, že ne každý vám o sobě napíše pravdu, protože ho nevidíte a nemůžete se přesvědčit o tom, zda osoba na druhém konci, vydávající se za půvabnou blondýnku, není náhodou podivně vyhlížejícím mužem. Také proto buďte opatrní při poskytování svých osobních informací, pokud si píšete s někým, koho osobně neznáte.

SLOVNÍČEK POJMŮ

chat - psaný rozhovor v reálném čase nick, nickname - přezdívka ICQ, IRC - chatovací služby, které používají vlastní program, tzv. klienta klient - počítačový program, v tomto případě zajišťující vlastní průběh chatu a uchovávající daná uživatelská nastavení, například seznam kontaktů status - momentální stav; on-line - připojen, off-line - odpojen

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Uveďte jména autorů programu ICQ.

Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: multimediální CD-ROM Heuréka.

Autor

Antonín Drahovzal Repro autor Kresba Lukáš Fibrich