Game Boy Color

Sdílej
 
Jsem malej, ale šikovnej Můžete na tom hrát hry skoro všude a zábavy si s tím užijete spoustu, co to je? Nevíte? Cože? Že je to napsané o dva centimetry výš? Ano, správně, je to Game Boy.

Při jízdě vlakem nebo autobusem můžete dělat různé věci. Třeba spát, koukat z okna, číst si, poslouchat walkmana nebo něco hrát (např. slovní kopanou). Můžete si také hrát s něčím. No, a právě takovou malou věcí, se kterou (nebo spíše na které) si můžete hrát takřka kdekoliv, je Game Boy. Tahle krabička není žádnou novinkou. Vyrábí se už deset let a do loňského roku nedoznala žádnou zásadní změnu. Když to srovnáte s osobními počítači, které jsou za dva roky zastaralé, je to úctyhodný výkon.

Velké, malé, barevné

Některé hry jsou určeny jen pro Game Boy, jiné jsou přepracované verze z "velkých" konzolí a PCPrvní relativně velký Game Boy vyrobila firma Nintento v roce 1989. Po sedmi letech tento model vystřídala zmenšená verze pojmenovaná Game Boy Pocket, s kvalitnějším, ale stejně jako u prvního modelu černobílým displejem. Pořád to ale nebyla ta správná změna. Teprve vloni se objevil úplně nový typ - Game Boy Color. Jak název napovídá, jedná se o barevnou verzi, přičemž novinkou je samozřejmě barevný displej - vlastní Game Boy byl barevný už dříve (podrobnější informace o tomto barevném trpaslíkovi jsou pro větší přehlednost soustředěny v tabulce u článku). Game Boy samotný ale není jediným hardwarem, který k němu patří. K téhle kouzelné skříňce si můžete dokoupit i spoustu doplňků v nabídce jsou praktické věci, jako třeba propojovací kabel, lampička (displej totiž není podsvícený a ve tmě na něm není nic vidět), zvětšovací sklo nebo ochranný obal. Pořídit si lze ale i různé speciality typu force feedbackového zařízení, tiskárny či miniaturního fotoaparátu.

Hry především

Jednou z nejsilnějších zbraní Game Boye je existence velkého množství her všech žánrů určených právě pro tohoto prcka. Některé tituly fungují jen na barevné verzi, jiné jsou kompatibilní i s černobílými typy (hry určené pouze pro Game Boy Color jsou ale nejnovější a většinou i nejlepší). Na Game Boye jsou k mání nejen klasické skákačky s Mariem - hlavním hrdinou firmy Nintendo, ale můžete si na něm zahrát také spoustu závodů, mlátiček, adventur i RPG. A nejsou to jen speciální gameboyové hry - i pro tuto malou krabičku existují klony "velkých" titulů (třeba Rainbow Six, Star Wars Racer nebo Tomb Raider). Tyto hry však většinou mají se svými vzory společný jen námět a jméno. Na malé obrazovce Game Boye si nejlépe užijete méně náročné záležitosti. Ideální jsou různé logické hry, skákačky nebo závody. Nečekejte ale žádné hříčky, které zvládnete celé projít poslepu v přeplněném autobuse - hry pro Game Boye jsou jaksepatří těžké (někdy mi přišlo, že až příliš) a vyžadují pořádné soustředění. Teď pozor - varování na konec! Game Boy díky totálnímu zažrání do hry způsobuje přejíždění zastávek, na kterých jste chtěli vystoupit.

GAME BOY COLOR POŘÁDNĚ ZBLÍZKA

Game BoyDisplej - rozměry 43 x 39 mm; základní rozlišení 160 x 144 bodů, 56 barev současně (celková barevná paleta obsahuje 32 000 barev); vyšší rozlišení 320 x 288, 24 barev najednou (při úměrně sníženém počtu bodů lze využít celou barevnou paletu) Procesor - Sharp Z80 s frekvencí 8 Mhz Paměť - 256 kb (rozšiřitelná o dalších 128 kb) Kapacita cartrige - 256 kb až 64 Mb Rozměry - 133 x 78 x 27 mm Hmotnost - 200 g (bez baterií a herní cartrige 135 g) Zvuk - jeden reproduktor; přes sluchátkový výstup čtyřkanálové FM stereo Ovládání - křížové osmisměrové tlačítko, tlačítka A, B, SELECT a START Infraport - slouží k přenosu jednoduchých dat (výstup na tiskárnu apod.) Konektor - používá se k sériovému propojení dvou Game Boyů pro hraní multiplayerových her Napájení - dvě tužkové baterie (asi 15 hodin provozu), externí zdroj (dokud funguje elektrárna)