Levis jeans

Sdílej
 

LEGENDÁRNÍ KALHOTY

Levis jeansLevi StraussLevisky jsou asi nejznámější a nejuznávanější džíny na světě. Jejich otcem byl Levi Strauss, obchodník s látkami v San Francisku. V roce 1872 jej oslovil Jacob Davis s myšlenkou vyrábět pevné snýtované kalhoty. Stali se obchodními partnery, založili společně firmu Levi Strauss and Co. a v roce 1873 získali na výrobu kalhot patent. Kalhoty z pevného denimu s měděnými nýty se staly legendou. Původně však byly známy pod názvem "overall". K pojmenování "jeans" přešla firma L.S. & CO až ke konci padesátých let, kdy již byl tento název mezi mladými lidmi zažitý.

KOŽENÝ ŠTÍTEK

KOŽENÝ ŠTÍTEKKOŽENÝ ŠTÍTEKŠtítek se dvěma koňmi snažícími se roztrhnout kalhoty byl na leviskách poprvé našit v roce 1886. Byl původně látkový, až později byl zaměněn za raženou kůži.

NÝTY

NÝTYNÝTYNÝTYNÝTYVyrobit snýtované kalhoty byl nápad krejčího Jacoba Davise, který šil v Nevadě kalhoty pro horníky. Ti si ukládali vzorky horniny do kapes a nosili je do střediska k ohodnocení nákupčími. Jejich kapsy byly silně namáhány a trhaly se. Říká se, že Davis na myšlenku zpevněných kalhot přišel při pohledu na snýtovanou koňskou houni. Až do roku 1906 byly kalhoty nýtovány ručně na kovadlině. Tento rok byla firma L.S. & CO zničena požárem. Po obnovení výroby bylo už nýtování prováděno lisem.

PRAPOREK

PRAPOREKOd roku 1936 je k pravé zadní kapse přišíván červený štítek. Toto místo je typické jen pro značku Levi’s.

CALICO MINE

CALICO MINEPod tímto názvem jsou známy nejstarší dochované levisky. Našla je jedna žena v opuštěném stříbrném dolu v Mohjavské poušti v Kalifornii. Jejich původ je datován před rok 1890. Firma L.S. & CO je vyměnila v roce 1948 za pouhých 25 dolarů a nové kalhoty.

POUTKA

POUTKA, POKLOPECLevisovy kalhoty původně neměly poutka na pásek, protože se v té době pásky nenosily. Padání kalhot bylo zabráněno krátkými utahovacími pásky na bocích, které se stahovaly do přezek. Kromě toho byly kalhoty po obvodu pasu vybaveny šesti knoflíky pro připnutí šlí. Poutka tak, jak je známe dnes, se objevila až v roce 1922.

POKLOPEC

Původní kalhoty měly měděný nýtek i naspodu poklopce. Na tuto malou součástku si však mužští zákazníci stěžovali, protože ohřál-li se nýtek při sezení u ohně, byl zdrojem velkých nepříjemností. Nedalo se nic dělat, musel být odstraněn. V roce 1954 došlo u poklopce k výraznější změně. Poprvé byl místo knoflíků všíván pevný zip. Současná móda se však ke starým dobrým knoflíkům vrací.

KAPSY

KAPSYPostranní kapsy byly původně snýtované. V roce 1937 byly nýty odstraněny, protože odíraly sedla a nábytek. Později byly kapsy posunuty dopředu a nýty se na ně opět vrátily. Až do roku 1967 byly také zadní kapsy nýtované. V tomto roce od nýtů firma upustila a nahradila je typickou výšivkou. Výšivka má naznačovat siluetu hor.