OLÉ - vyhrajeme!?

Sdílej
 

NutellaV době, kdy čtete tohle ABC, zbývají do konce EURO 2000 nanejvýše tři utkání. Dvě semifinálová a jedno finálové. Hraje ještě český tým, přešel přes základní skupinu? Vy to víte, my v době psaní tohoto povídání nikoliv, je totiž teprve předvečer zahájení šampionátu. Ať už naši fotbalisté dopadnou jakkoliv, letošní (i ten minulý) rok byl pro český fotbal mimořádně úspěšný. Stříbrné vystoupení naší šestnáctky, účast osmnáctky v závěrečných bojích červencového ME v Německu, postup Lvíčat na olympiádu a druhé místo na mistrovství Evropy do 21 let, postup A týmu na mistrovství Evropy atd. S naším fotbalem se musí počítat. Zahrát si v Lize mistrů nebo za národní tým je jistě snem mnoha kluků. Pro většinu z nich to zůstane snem nesplněným, ale nikde není psáno, že právě vám se to nepodaří. Znamená to ale obětovat fotbalu všechno. Pomáhat musí celá rodina. I proto se mezi špičkovými fotbalisty objevuje tolik synů či příbuzných kdysi slavných a úspěšných hráčů - Berger, Rosický, Chvalovský, Schmucker... Ale to platí nejen o všech sportech, ale o veškerém lidském počínání. Když se chcete dostat na samotný vrchol, když chcete v něčem vyniknout, musíte tomu věnovat nesmírné úsilí a obrovské množství času, musíte zapojit rodiče. Jen tehdy z vás bude výtečný hudebník, šachista, sportovec. nutellaZapomněli jsme na jednu věc, kterou nikde nekoupíte. Je to talent, dar od pánaboha. Lidé bez talentu mají smůlu, ale kousek talentu pro něco má každý člověk. Dva stejně pilné fotbalisty po čase vždycky rozdělí právě talent, vrozená schopnost. Ten talentovanější to dotáhne dál. Říká vám někdo, že máte talent, ale jste líní, nebo vás to nebaví? Pak se nad sebou zamyslete, nechat talent protéct mezi prsty je škoda. Nikde není psáno, že právě vy nebudete za pár let reprezentovat na nějakém mistrovství světa, koncertovat ve Smetanově síni nebo vystavovat obrazy v nejlepších galeriích. Vše o českém fotbale najdete na www.fotbal.cz www.fotbalsport.cz Vše o EURO 2000 hledejte na www.uefa.com Vše o světovém fotbalu www.fifa.com www.histora.org

Napiš rým

Společně jsme dokončili básničku, či spíše písničku pro sparťanský fotbalový tým, který nás v minulém roce tak úspěšně reprezentoval v Lize mistrů. Všem básníkům děkujeme za spolupráci a pro úplnost uvádíme výherce z minulého čísla. Jsou to Jakub Jaroš z Týna nad Vltavou, Daniela Kincová z Brna a Lukáš Urbánek ze Strakonic. Všem blahopřejeme!

ABC č. Rým Autor
3 Sparta v Lize mistrů válí, redakce ABC
4 jeden gól za druhým pálí. J. Pěček, Dašice
5 Soupeři se třesou strachy, M. Janíčková, Šumice
6 jsou nad nimi černé mraky. J. Holub, Dolní Újezd
7 Už se snesla gólů sprška, P. Rajnoch, Fr.-Místek
8 Spartu porazit je fuška. J. Krenický, Skalice
9 Vítězství se lepší dočká, P. Dvořák, Okříšky
10 když si na svou šanci počká. M. Klicpera, Čelákovice
11 Na Letné je Sparta pánem, J. Kovář, Chlum
12 se soupeři už je ámen. J. Jaroš, Týn n/Vltavou

Co vím o fotbalu?

míčMáme pro vás naposledy ještě jednu fotbalovou soutěž. V ní si můžete ověřit své znalosti, týkající se fotbalu. Soutěžní úkoly: 1. Víte, jak se jmenoval trenér naší reprezentace na EURO 1996? 2. Za jaký holandský tým hrál současný trenér Jozef Chovanec? 3. Který německý fotbalista nám vstřelil obě branky ve finále EURO 1996? 4. V jaké cizí zemi hrál naposledy asistent trenéra Ivan Hašek?

Řešení

1. Dušan Uhrin, 2. PSV Eindhoven, 3. Oliver Bierhoff, 4. V Japonsku