Internetový průvodce XVI

Sdílej
 
JAK UDĚLAT RADOST PŘES INTERNET

V životě jsou různé příležitosti, při kterých lidé chtějí někomu dát najevo, že jim na něm záleží. K tomuto účelu slouží na internetu servery umožňující posílání elektronických pohlednic. Je to velmi snadné. Ukážeme si to na českém serveru www.pohlednice.cz. Na hlavní stránce si vyberete z několika kategorií, jaký motiv pohlednice chcete poslat. Když máte obrázek vybraný, vyplníte formulář, napíšete oslovení, text přání a e-mailovou adresu, na kterou budete pohlednici posílat. Pak určíte formát písma titulku a textu a zvolíte Pokračovat. Program vám ukáže náhled a můžete pohlednici odeslat. Adresát za chvilku obdrží nový e-mail, ve kterém ho služba upozorní na to, že mu byla zaslána pohlednice. Součástí zprávy je internetová adresa, na které si může pohlednici vyzvednout. Adresa k vyzvednutí pohlednice vypadá například takto: http://www.pohlednice.cz/cgi bin/dejpohled.pl?id=044ZeSjWfU6DQ&. S touto adresou obdrží příjemce i kód k vyzvednutí pohlednice.

Obrázky a animace

Dalšími českými servery, ze kterých je možné posílat pohlednice, jsou www.postcard.cz, www.albi.cz, ze zahraničních www.hallmark.com, greetings.yahoo.com, www.123greetings.com, www.regards.com. Podobných serverů je velké množství, pomůže vám jakákoliv vyhledávací centrála. Pohlednice nemusí být jen elektronický obrázek, ale může to být animace, tedy obrázek v pohybu, často také s hudbou. Pohlednice nebo animace se posílají k nejrůznějším příležitostem, k narozeninám, svátkům nebo třeba jen z lásky. Můžete také posílat přání k Vánocům, Velikonocům nebo ke sv. Valentýnovi. Právě valentýnky jsou oblíbeným tématem a je jim věnována řada samostatných serverů, jako www.valentines.com, valentine.infospace.com, www.heartcity.com apod. Kromě pohlednic, jejichž zasílání je zdarma, nabízí internet také možnost posílat dárky nebo květiny pro radost. Ty sice nepatří k nejlevnějším, ale je dobré o nich alespoň vědět. Například www.hallmark.com nebo www.valentinagifts.com nabízejí řadu malých a milých dárků. Krásné ručně dělané předměty naleznete také na adrese handmade.net/cz. Pro poslání květin existují adresy www.flowers.cz či www.pragoflowers.cz, odkud můžete zaslat kytici klasickou nebo virtuální. Podobné, ale zahraniční servery jsou www.1800flowers.com nebo www.garden.com.

Jak si objednat

Vstupní stránka serveru www.garden.com s širokou nabídkou květin a dalšího zbožíObjednávání květin probíhá stejně jako kterýkoliv jiný nákup na internetu. Vyberete si konkrétní květinu nebo kytici, určíte objednávané množství a barvu květů. Kytice lze koupit i s vázou nebo jinou vhodnou nádobou či v dárkovém balení. Také je možné poslat s květinami osobní přání nebo vzkaz. Na rozdíl od pohlednic je dárek nebo květiny nutné zaplatit. V zahraničí je obvyklé použít platební kartu, u nás je možné platit převodem, složenkou, hotově nebo také přes Expandia banku. Ne vždy budete mít čas vyhledat vhodnou pohlednici či květiny, a přesto budete chtít někomu poslat rychlý vzkaz. Pokud má příjemce zprávy mobilní telefon, není to nic obtížného. Dnes je zvykem posílat textové zprávy, tzv. sms, z jednoho mobilního telefonu na druhý. Je ovšem také možné posílat tyto zprávy prostřednictvím internetových stránek jednotlivých operátorů nebo přes sms brány, a to zcela zadarmo. Taková tichá zprávička na telefon může udělat větší radost než drahý dárek. V České republice jsou tři operátoři, takže adresy pro posílání sms zpráv jsou: www.paegas.cz, www.eurotel.cz nebo www.ceskymobil.cz. Sms brána www.sms.cz je server pro posílání zpráv na všechny mobilní operátory. Pokud byste chtěli vyzkoušet posílání sms zpráv na zahraniční mobilní telefon, můžete použít server www.mtnsms.com, který umožňuje posílat zprávy do mnoha států světa. Nezapomeňte jen, že zprávička musí být bez háčků a čárek a že máte limit v počtu slov! Pokud znáte nějakého velkého obdivovatele filmu a seriálu South Park, můžete mu poslat perfektní pohlednici s motivem známých postaviček z adresy www.arkworld.com/southpark.

SLOVNÍČEK POJMŮ

SMS - Short Message Service = služba krátkých textových zpráv, která umožňuje posílat tyto zprávy na mobilní telefony nejen českých operátorů.

SOUTĚŽ PRO TŘÍDNÍ KOLEKTIVY

Pošlete co nejnápaditější elektronickou pohlednici na e-mailovou adresu info@planeta.cz s přáním pro projekt Planeta internetu. Odpovídejte prostřednictvím internetu na adresu http://edu.iol.cz, kde naleznete i další informace o projektu, správné odpovědi a vítěze předchozích kol. Cena: multimediální CD Franz Kafka

Autor

Repro autor Antonín Drahovzal