Zrod a zánik dinosaurů

Zrod a zánik dinosaurů
Sdílej
 
Na počátku i konci vlády těchto fascinujících tvorů na zemském povrchu stálo velké vymírání živočišných druhů. Zatímco vymírání na konci prvohor připravilo podmínky pro vznik a rozvoj dinosaurů, to druhé - před 65 miliony let - je vyhladilo z povrchu Země.

Tedy úplně všichni dinosauři nevymřeli. Část létajících opeřených dinosaurů se dokázala nelítostnému osudu postavit. Dnes jim říkáme ptáci a jsou nejpočetnější skupinou suchozemských obratlovců.

Dinosauří "prabratranec"

Počátkem března paleontologové oznámili objev tvora, který zřejmě stál u kolébky dinosauřího rodu. Dostal jméno Asilisaurus a žil na území dnešní Tanzanie zhruba před 240 miliony let. Bylo to štíhlé, lehce stavěné zvíře, které se pohybovalo na čtyřech končetinách - zadní však byly o dost delší a silnější. Podle všeho se nejednalo o přímého předka dinosaurů, ale o jakéhosi blízkého bratrance jejich nejstarších forem.

V těle byl Asilisaurus vysoký půl až jeden metr a dlouhý od jednoho do tří metrů. Vážil 10 až 30 kilogramů a živil se rostlinami nebo to byl všežravec, rozhodně se nejednalo o nějakého predátora, alespoň to naznačují jeho zuby. Pokud vám připadají údaje o velikosti hodně nekonkrétní, je to tím, že vědci objevili pozůstatky nejméně 14 exemplářů, které se velikostí poměrně lišily.

Celý článek najdete v tištěném ABC číslo 9/2010.

Proč vyhynuli dinosauři? Nepřežili ledové peklo

Proč vyhynuli dinosauři? Nepřežili ledové peklo