Dějiny na dlani

Dějiny na dlani
Sdílej
 
Jedná se o lokalitu, jenž je svým způsobem výjimečná. Zdejší strmá skála "pamatuje" epochu, kdy z někdejší nenápadné obce teprve vznikala budoucí česká metropole Praha. Z těchto důvodů prý Vyšehrad dodnes skrývá mnohá tajemství, mezi nimiž možná nechybí ani ukryté poklady!

Co je pokladem: Na informační tabuli je text v češtině a v anglčtině. Pokladem je poslední slovo anglického odstavce textu, který začíná Dear visitors, welcome. Jde zároveň o poslední slovo první anglické věty.

Jak se tam dostat: Z centra Prahy jeďte metrem na stanici Vyšehrad. Po výstupu z metra se vydejte kolem Kongresového centra a poté ulicí Na Bučance k Táborské bráně. Přibližně deset metrů za bránou se po pravé straně ulice nachází tabule, jenž je pokladem.

Zajímavosti v okolí: Jaké jsou dějiny starobylého Vyšehradu? Původní knížecí hradiště na vysoké skále vzniklo již za vlády prvních Přemyslovců ve druhé polovině 10. století, proto je dodnes spojováno se vznikem naší země. Již od svého vzniku měla pevnost nad Vltavou chránit hlavní české město před vpádem nepřátelských vojsk. Ironií však je, že vyšehradská vojenská posádka nedokázala Prahu několikrát ubránit. Vyšehrad také nějaký čas - přibližně od roku 1070 do roku 1140 sloužil jako sídlo českých panovníků. Čeští středověcí vládci však většinou sídlili na Pražském hradě.

Dnešní Vyšehrad, jehož podoba je kombinací několika stavebních slohů, je rozhodně zajímavým místem. Najdete zde hřbitov, kde jsou pohřbeni významné osobnosti Česka, románskou rotundu svatého Martina, gotický chrám svatého Petra a Pavla nebo tajemný Čertův sloup. Můžete se podívat i do části podzemních chodeb - kasemat, které byly budovány jako součást barokního vyšehradského opevnění. Kdesi v podzemí Vyšehradu se také prý dodnes skrývají neobjevené poklady. Ať už se jedná o bájný poklad kněžny Libuše nebo majetek katolické církve, schovaný zde prý za doby husitských válek, i další poklady. Zda mohou mít podobné příběhy reálné jádro, můžete přemýšlet při procházce nádherným parkem s vyhlídkou na Prahu a koncertech, které se zde za teplého počasí pořádají.

Klíčová slova:
poklad, honba, vyšehrad