Svatý v podhradí

Svatý v podhradí
Sdílej
 
Hrad Svojanov patří mezi naše nejzachovalejší hrady. Ale nemusíte se tady bát suchých povídání o zdejší historii. Na Svojanově uvidíte nejen výstavu hradních strašidýlek, ale také zde můžete  zahlédnout "zapomenutého" kata!

Co je pokladem: Na podstavci sochy Jana Nepomuckého je nápis, který končí letopočtem. Opište tento letopočet.

Jak se tam dostat: Najděte hrad Svojanov, který se nachází nedaleko obce Bystré. Pod hrad můžete dojet po silnici nebo dojít po zelené turistické značce z Bystré. Nedaleko parkoviště pod hradem stojí pomník, jenž je pokladem.

Zajímavosti v okolí: Zachovalý hrad Svojanov, jenž kdysi nesl německý název Fürstenberg (česky Knížecí hrad), jistě stojí za prohlídku. Hrad, který byl postaven kolem roku 1265 na příkaz krále "železného a zlatého" Přemysla Otakara II., sloužil jako jedna z pevností k ochraně nové cesty z Litomyšle do Brna. Dnes zde sice již rytíře nenajdete, ale zato si v jeho prostorách v rámci okruhu A můžete prohlédnout nábytek a vybavení interiérů z 19. století nebo maketu zobrazující původní podobu Svojanova.

Mnohé však nejvíc zaujme okruh B, jenž obsahuje výstavu postaviček hradních strašidel od Šárky  Rusínové, která vychází z knihy spisovatele Bohuslava Březovského Tajemný hrad Svojanov. V rámci okruhu uvidíte také starodávnou hradní kuchyni a lovecký salónek s mnoha zvířecími trofejemi.

Součástí okruhu B je i bývalá komnata zbrojnošů. V ponurém sloupovém sále se pak nachází expozice středověké mučírny od Aleše Drašnara i s figurínami v dobovém oblečení a replikami mučících nástrojů. Dozvíte se, co znamenají termíny jako skřipec,  palečnice, španělská  bota a další. Po ukončení celé prohlídky si zřejmě každý oddechne, že nežije v krutém středověku.

Klíčová slova:
poklad, honba, svojanov