V krásném podzemí

V krásném podzemí
Sdílej
 
Mezi nádhernými krápníky si v podzemí Balcarky budete připadat jako v podzemním ráji. Neuvěřitelné ticho obrovských jeskyň, tvoří nádhernou kulisu jeskyní Moravského krasu, kterou nikde jinde v naší zemi neuvidíte.

Co je pokladem: Pokladem je první slovo v nadpisu na první tabuli po východu z podzemního bludiště.

Jak se tam dostat: Jděte po červené turistické značce z Ostrova u Macochy k jeskyni Balcarka. U východu z této jeskyně je zmíněná cedule.

Zajímavosti v okolí: Podzemní systém jeskyně Balcarka, který je jednou z nejkrásnějších prostor Moravského krasu, byl poprvé systematicky prozkoumán na počátku 20. století ostrovským zemědělcem a poslancem Josefem Šamalíkem. Je tvořen systémem chodeb ve dvou úrovních, spojených vysokými dómy. Je téměř neuvěřitelné, že za jeho vznikem stojí vody Lopače a Krasovského potoka. Vždyť součástí nádherného jeskynního komplexu jsou obrovské prostory Dómu zkázy a Fochova dómu. Uvidíte zde také dóm Rotunda s přilehlou propastí.

Ale nádherné krápníky a jeskyně nenajdete pouze v Balcarce. Moravský kras je jich doslova plný! Kromě Sloupsko-šošůvské jeskyně a Kateřinské jeskyně se rozhodně nezapomeňte podívat do Punkevní jeskyně s přilehlou propastí Macochou, jež leží u Skalního Mlýna. Možná si zde budete připadat jako v pohádce. Nejenom, že se podíváte na dno obrovské propasti Macocha, ale zároveň se můžete projet na lodičkách po podzemní říčce Punkvě. Obrovské podzemí Moravského krasu je však mnohem větší, než většina návštěvníků tuší. Skládá se z mnoha prostor, které jsou pro turisty nepřístupné.

Klíčová slova:
poklad, macocha, honba, balcarka