Vzácné stalagmity

Vzácné stalagmity
Sdílej
 
Tajuplné jeskyně, vzniklé vlivem teplých minerálních pramenů, proslavily tento moravský region stejně jako Hranická propast. Jícen této "bezedné" propasti se dodnes pomyslně vysmívá lidské technice, která nedokáže změřit jeho hloubku...

Co je pokladem: Pokladem je číslo napsané na červené destičce vedle vchodu. Jedná se o číslo popisné tohoto objektu.

Jak se tam dostat: Jděte od nádraží Teplice nad Bečvou, přes řeku, kolem lázní až tam, kde se vchází do Zbrašovských aragonitových jeskyní. Zde najdete číslo, jenž je pokladem.

Zajímavosti v okolí: V malebném údolí řeky Bečvy najdete vstup do systému Zbrašovských aragonitových jeskyní, které jsou součástí Hranického krasu. Tyto jeskyně jsou zajímavé tím, že částečně vznikly působením teplých minerálních vod, vystupujících z velkých hloubek ve zdejších vápencích. Víte, proč se těmto jeskyním říká aragonitové? Je to z toho důvodu, že vnitřek těchto jeskyní je pokryt minerálem aragonitem, který vzniká v oblastech termálních pramenů. Dále tu nalezneme vzácné duté krápníkové krátery - takzvané gejzírově stalagmity. Další zvláštností je, že teplota zdejších jeskyní neklesá vlivem termálních pramenů pod 15 stupňů Celsia.

Poblíž jeskyní se nalézá přírodní propast, jenž je nejhlubší zřejmě v celé střední Evropě. Pouze její suchá část je hluboká 69,5 metru. Na jejím dně se pak nalézá jezírko, jehož hloubka nebyla dosud změřena vlivem úzkého a nepravidelného terénu. Speciální robot dosáhl v roce 1995 hloubky více než 200 metrů od hladiny, ale nenalezl zdaleka dno této propasti! Jak je tedy hluboká? To nikdo neví, ale podle některých odborníků přes 700 metrů! Za návštěvu stojí také malinké lázně v Teplicích nad Bečvou, které se specializují na srdeční choroby, a také město Hranice na Moravě s malebným historickým centrem.

Klíčová slova:
jeskyne, aragonit