Bakterie z klokaního žaludku do boje proti skleníkovým plynům

Sdílej
 
Australští vědci zkoumají možnosti, jak by mohl být klokan užitečný v boji proti skleníkovému efektu, způsobujícímu globální oteplení. V jeho žaludku totiž žije zvláštní bakterie, která na rozdíl o podobných v útrobách zemědělských zvířat neprodukuje metan, jeden z hlavních skleníkových plynů.

Metan z trusu australských ovcí a dobytka tvoří přibližně 15% tamní produkce skleníkových plynů. Klokani, kteří se živí stejnou travou, však neprodukují tento plyn vůbec. Vědci se domnívají, že za to může jistá bakterie nalezená v žaludku klokana a věří, že se jim díky ní podaří výrazně snížit produkci metanu u hospodářských zvířat.

Foto
Žaludek ovce nebo krávy je vlastně velký fermentační tank, ve kterém vytvářejí bakterie z promíchaného vodíku metan. Bakterie v žaludku klokana však dělá něco jiného. Jak přesně ale funguje, není zatím zcela jasné.
Vědecký tým z Queenslandu zatím izoloval na čtyřicet různých bakterií z klokaního žaludku a nyní zkoumají, co která přesně dělá. Pak teprve se budou moci pokusit vyměnit u dobytka tu správnou za původní, metan produkující, bakterii.
Klokaní bakterie bude prý také dobrou zprávou pro farmáře, kterým se zvednou výnosy. Vyvíjela se totiž v tamních podmínkách miliony let, a proto může australskou trávu rozkládat mnohem lépe, než například ovčí, které byli na kontinent dovezeny teprve před několika staletími. Tím by se také mohla zvýšit produkce vlny či mléka.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud