18. srpna lze pozorovat blízký asteroid

Sdílej
 
Nedávno přinesl světový tisk zprávy o obrovském asteroidu, který by v roce 2019 mohl zasáhnout Zemi a způsobit katastrofu s nedozírnými následky. Jak se ale ukázalo, pravděpodobnost nárazu je opravdu minimální. Další asteroid se k naší planetě přiblíží 18. srpna, ten je však malý, a tak se místo obav můžete těšit na nevšední astronomický zážitek.

Počátkem druhé poloviny srpna se k Zemi přiblíží malý asteroid pojmenovaný 2002 NY40. Tento "vesmírný kámen", měřící v průměru 800 metrů se přiblíží až vzdálenost 530,000 kilometrů, což je jen o něco málo více než z naší planety na Měsíc.

Foto
Asteroid bude možné pozorovat večer 17. srpna ze Severní Ameriky, z Evropy bude nejlépe viditelný 18. srpna před rozbřeskem. Podle odborníku k tomu bude stačit běžný dalekohled nebo kukátko. Šanci pozorovat tak blízké přiblížení asteroidu bez speciálního hvězdářského vybavení dostanou amatérští astronomové jen jednou za padesát let, a tak si ji nenechte ujít.

V našich končinách bude k vidění přibližně nad severozápadním horizontem. Cesta asteroidu po obloze mine jasnou hvězdu Vegu a bude pokračovat souhvězdím Herkula.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud