Falklandští tučňáci záhadně vymírají

Sdílej
 
Vody Atlantského oceánu vyplavily na pobřeží Falklandských ostrovů tisíce mrtvých a umírajících tučňáků. Nikdo zatím není schopen s jistotou říci, co nebo kdo může za drastické vymírání těchto ptáků, jejichž vysokou populací bylo toto souostroví proslulé.

V poslední době vyplavuje Atlantický oceán na pláže Falklandských ostrovů tisíce paralyzovaných a mrtvých tučňáků. Ještě v minulém roce tu byla spočítána populace těchto ptáků na více než 100 000, pokud se však nenalezne příčina rychlého vymírání, mohl by tento počet během několika let rapidně klesnout.

Foto
Jednou z hypotéz je otrava takzvaným rudým přílivem, který způsobuje prudký populační nárůst jistého druhy mikroskopické mořské rostliny. Jak uvedl mluvčí falklandské rezervace: „Příčina je stále neznámá, nyní ale převažuje názor, že se jedná o důsledky rudého přílivu." ten je zapříčiněný mikroskopickým phytoplanktonem, který se za jistých podmínek rozmnoží do nebezpečných rozměrů, což zapříčiní otravu ptáků a predátorů na vrcholu potravinového řetězce.
Jak se tyto malé rostlinky dostanou do vnitřností větších zvířat, výrazně zvýší hladinu toxinů v jejich tkáních. Když pak tyto zvířata skončí jako potrava predátorů, jako je například tučňák, zvětší se i množství těchto nebezpečných látek v jejich vnitřnostech, což může mít smrtelný následek.
Vědci nyní odebírají vzorky vody kolem ostrova, aby s určitostí stanovili, zda je v ní přítomná tato smrtící řasa. Pak bude již s určitostí možné říci, zda za vymírání tučňáků opravdu může takzvaný rudý příliv.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud