Objevena nejvzdálenější planeta mimo naší sluneční soustavu

Sdílej
 
Astronomové objevili zatím nejvzdálenější planetu, která je od naší Země přibližně 5 000 světlených let daleko. Tento svět, hustotou podobný našemu Jupiteru, je velmi horký a obíhá svou hvězdu ještě v menší vzdálenosti než Merkur od Slunce.

Astronomové z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics oznámili na setkání Americké astronomické společnosti v Seattlu objev nové exoplanety (planety mimo naší sluneční soustavu), který zatím dostala jméno Ogle-TR-56b. Se vzdáleností 5 000 světlených let od Země je nejvzdálenější zatím známou planetou, přibližně o 180 světelných let dál, než dosud známá nejvzdálenější exoplaneta.

Foto
Svou hvězdu oběhne planeta každých 29 hodin. Astronomy byla zpozorována hlavně proto, že při pohledu ze Země obíhá před svou mateřskou hvězdou, jako zatím jen druhá známá planeta. Planeta je přibližně dvaapůlkrát větší než Jupiter, ale váží méně a svou hustotou se tak podobá Saturnu.

Celkový počet planet objevených mimo naší sluneční soustavu nyní překročil stovku. Další dva vesmírné objekty, které objevil obří teleskop v Chile, jsou také s největší pravděpodobností planety, a tak jejich počet asi co nevidět vzroste.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud