Umělé stromy by mohly čistit vzduch

Sdílej
 
Dr. Klaus Lackner, fyzik z Columbijské univerzity, představil vědecké veřejnosti svůj projekt umělých stromů, které by měly stejně jako ty živé pohlcovat kysličník uhličitý ze vzduchu. Celý projekt je však zatím pouze na papíře a dosud nenabízí řešení řady technických obtíží spojených s jeho realizací.

Umělé stromy, existující zatím jen v plánech fyzika Klause Lacknera, by měly podle vědcových slov pracovat stejně jako pravé stromy. Budou vstřebávat kysličník uhličitý, ale místo produkce kyslíku budou jen zadržovat uhlík. Tak by mohly tyto „stromy“ vyčistit atmosféru od oxidů uhlíku, nejčastějších skleníkových plynů, způsobujících globální oteplení.
Lackner předpokládá, že jeden takovýto syntetický strom by mohl ročně odstranit ze vzduchu 90 000 tun CO2, což je ekvivalent emisí z 15 000 aut. Co se týče absorpce kysličníku uhličitého, měl by podle fyzikových slov překonat umělý strom své přírodní „příbuzné“ až tisíckrát. Čtvrt miliónu těchto strom po celém světě, by prý mělo vstřebat 22 miliard tun CO2, což je světová roční produkce tohoto plynu.
Jak však upozorňují kritikové této teorie, aby vše fungovalo, jak si doktor Lackner představuje, bude třeba ještě dlouhého výzkumu a především nových technologií. Za současného stavu by totiž absorpce CO2 tímto způsobem stála obrovské množství energie, což znamená i další znečištění vzduchu, a celý projekt by se tak minul účinkem.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud