Olej z jojoby by mohl nahradit naftu

Sdílej
 
Vědecký tým z Egypta a Spojených Arabských Emirátů věří, že jojobový olej, doposud používaný hlavně v kosmetice, by mohl časem nahradit naftu a stát se tak alternativním palivem pro automobily, navíc o mnoho ekologičtějším, než dosavadní ropné produkty.

Výzkumní pracovníci z univerzity Helwan v Káhiře a univerzity ve městě Al-Ain ve Spojených Arabských emirátech testovali jojobový olej v motorech a zjistili, že je nejen stejně výkonný jako nafta, ale že motor také vypouští do ovzduší mnohem méně škodlivin. Tento olej uvolňuje při hoření velké množství energie a navíc je stabilní při vysoké teplotě a tlaku.

Foto
Doposud býval olej získaný z tohoto pouštního keře používán v pleťové a vlasové kosmetice. Vedoucí výzkumu Mohamed Selim se domnívá, že má také potenciál jako alternativní palivo pro motory, protože obsahuje méně uhlíku než dieselová nafta, takže výfukové plyny tak obsahují méně nebezpečných oxidů uhlíku.
Vyrobit ale takové množství jojobového oleje, aby mohl být využíván jako alternativní pohonná hmota je zatím problém. Znamenalo by to získat obrovské množství jojobových semen a velké investice do pěstování tohoto keře. Někteří egyptští farmáři však již tuto rostlinu pěstují se záměrem dodávat olej pro tento účel.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud