Technologická pomůcka pro delfíny

Sdílej
 
Každoročně v rybářských sítích uvízne kromě lovených ryb také řada větších kytovců, kteří v nich posléze umírají. Britská rybářská flotila proto bude v nejbližší době vybavena nejen novým druhem sítí, ale také malým zařízením, které by mělo tyto mořské tvory varovat před nebezpečím.

Rybářské sítě jsou velkým nepřítelem kytovců, kteří v nich často uvíznou a jsou tak odsouzeni k pomalé a tragické smrti. Jen na pobřeží Velké Británie bylo v minulém roce nalezeno přes šest set takto zemřelých mořských savců, a rok od roku je to stále více. Anglický ministr pro rybolov však nyní přišel s nápadem, jak tento smutný trend obrátit.

Foto
Kromě toho, že rybářské lodi budou vybaveny sítěmi s většími otvory, aby se omylem chycení kytovci mohli ze sevření sítí lépe dostat, budou tyto sítě také vybaveny malými zařízeními, které budou vydávat ve třicetivteřinových intervalech velmi slabý ultrazvuk, pro lidské ucho sice neslyšitelný, pro kytovce však velmi nepříjemný.
Jak uvádí Andy Smerdon ze společnosti Aquatec, která toto zařízení vyrábí, je tento „bzučák“ konstruovaný tak, aby zvířata nevyděsil ale varoval je před možným nebezpečím. Společně s Velkou Británií na tomto projektu spolupracuje také Dánsko a Island, ostatní země EU se však zatím nepřipojily.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud