Hledejte nové léky!

Sdílej
 
Může být naprostý laik nějak prospěšný při výzkumu nových léčiv? Díky internetu ano. Britští a američtí vědci spustili on-line projekt, jenž by měl ve finále vést k objevu nového léku proti pravým neštovicím. V článku naleznete i český návod na zprovoznění tohoto programu.

Může být naprostý laik nějak prospěšný při výzkumu nových léčiv? Díky internetu ano. Britští a američtí vědci spustili on-line projekt, jenž by měl ve finále vést k objevu nového léku proti pravým neštovicím. Toto smrtelné virové onemocnění bylo sice už v roce 1979 prohlášeno za vymýcené, ale laboratorní vzorky stále existují a hrozí jejich zneužití coby biologické zbraně.
Jak to funguje?

Foto
Hledání léku je založeno na výpočtu prostorové struktury obrovského množství malých molekul a jejich porovnání s aktivními místy virových bílkovin. Cílem je najít takovou molekulu, která se na bílkovinu naváže a tím viru zabrání v množení.
A právě s tím může pomoci každý majitel počítače připojeného k internetu. Stačí si nainstalovat drobný prográmek, jenž si po síti stáhne potřebná data, která potom zpracovává. Když výpočet dokončí, odešle výsledky zpět. Program využívá volnou kapacitu počítače a nijak vás při práci či zábavě neomezí.
V současné době je do projektu zapojeno přes dva miliony počítačů na celém světě. Vznikl tak jakýsi virtuální superpočítač, umožňující zpracovat obrovská množství dat. Projekt, na němž se podílejí například univerzita v Oxfordu a IBM, byl v minulosti využit i při hledání léků proti antraxu a rakovině. A v budoucnu jistě přijdou další podobné výzkumy.
Tvůrci programu o jeho výhodách oproti běžnému testování říkají: "Místo analýzy stovek tisíc molekul během mnoha let se prověří 35 milionů molekul během několika měsíců."
Jak začít?
Program si můžete stáhnout na adrese www.grid.org/download.
Návod a veškeré informace jsou v angličtině, ale instalace je jednoduchá a jakmile ji zvládnete, běží už program automaticky. Jeho činnost přitom můžete kdykoli kontrolovat a nastavení dle potřeby měnit.
Minimální požadavky na počítač
Jakýkoli procesor Intel Pentium nebo jeho obdoba, 48 MB RAM, harddisk 600 MB, z toho 100 MB volných, operační systém Windows 98 a vyšší, připojení k internetu. Připojujete-li se přes modem, nemusíte se bát, že by spojení bylo neúnosně drahé - program se k internetu připojuje pouze při rychlém stahování souborů, většinu času pracuje off-line.

Foto
Stručný český návod na zprovoznění programu

· Na internetové adrese www.grid.org/downloadklikněte na nápis "Download now". Zvolte místo na disku, kam chcete instalační soubor (1,52 MB) uložit, a potvrďte stiskem OK. (Po úspěšné instalaci ho můžete smazat.)
· Soubor se jmenuje ud_agent_setup.exe. Když ho spustíte, objeví se dialogové okno, které vás provede instalací. Klikněte na nápis "Next" (další) a zobrazí se licenční podmínky. (V nich se zavazujete, že nebudete program upravovat, nebudete ho prodávat atd., zkrátka běžná licenční smlouva, jakou znáte třeba z instalace her.) Zaškrtněte volbu "I Accept" (souhlasím) a opět klikněte na "Next".
Foto
· Vyberte adresář, do kterého chcete program uložit. Můžete ponechat přednastavenou volbu.
· Vyberte typ připojení k internetu. Pokud si nejste jisti, zvolte "I do not know" (nevím). Opět klikněte na "Next". Objeví se sdělení, že bude zahájena instalace. Znovu potvrďte "Next". Okno potom můžete zavřít kliknutím na "Close".
Foto
· Objeví se registrační okno. Do "Member Name" napište jméno, pod kterých chcete být do systému zaregistrováni. Do políčka "Password" zadejte vámi zvolené heslo, které pro kontrolu opište i do políčka "Re-type to verify password". Do okénka "Give this UD agent a name" zadejte, jak se má jmenovat váš počítač. (Sem můžete napsat celkem cokoli.) Do posledního políčka napište svou e-mailovou adresu.
· Kliknutím na "Login" se připojíte do systému, okno zavřete pomocí "close".
· Od této chvíle začne program pracovat. Ve vlastnostech plochy vašeho počítače si můžete zvolit, zda chcete, aby se na obrazovce v době nečinnosti počítače objevoval spořič zobrazující právě modelovanou molekulu. (Spořič se jmenuje UD.) Program můžete kdykoli odstranit přes Start - Nastavení - Ovládací panely - Přidat nebo odebrat programy. Z nabídky vyberte "United Devices Agent".

Autor

-von-

 

Články odjinud