Astronomové objevili dvojče naší sluneční soustavy

Sdílej
 
Astronomové našli planetární systém velmi podobný naší sluneční soustavě, a to přibližně 95 světelných let od nás. Okolo hvězdy stejné třídy, jaké je Slunce, krouží planeta o velikosti Jupitera, a to po téměř stejné oběžné dráze jako Jupiter kolem Slunce.

Astronomové našly planetární systém velmi podobný naší sluneční soustavě, a to přibližně 95 světelných let od nás. Okolo hvězdy, která je velmi podobná našemu Slunci krouží planeta o velikosti Jupitera, a to po téměř stejné oběžné dráze jako Jupiter kolem Slunce.

Foto
Z více než stovky známých planetárních systémů se právě tento nejvíce podobá naší sluneční soustavě. Vědci předpokládají, že by v něm mohly být nalezeny i další světy, malé skalnaté planety podobné Zemi, obíhající buď samotnou hvězdu nebo již zmíněného plynného obra jako jeho měsíce.
Hvězda této soustavy nese označení HD 70642 a z jižní polokoule je pozorovatelná běžným dalekohledem. Vzdálena je téměř 95 světelných let a patří do stejné kategorie jako Slunce. Planeta Jupiterovy třídy, která ji obíhá, sice není první podobnou plynnou planetou, která byla objevena mimo naší sluneční soustavu, je však našemu Jupiteru zatím nejbližší. Okolo své hvězdy krouží po velmi podobné dráze, srovnatelnou rychlostí také rotuje kolem své osy a shodují se i ve velikosti.
Zájem vědců ale spíše směřuje k předpokládaným malým planetám, ty jsou však stále obtížně zjistitelné i pro téměř čtyřmetrový teleskop v Novém jižním Walesu v Austrálii, kterým astronomové objevili plynného obra obíhajícího hvězdu HD 70642.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud