Po letech zlepšení se ozónová díra opět zvětšuje

Sdílej
 
Ozónová díra nad Antarktidou, která se za poslední dva roky nezvětšovala a její rozloha se dokonce o trocho zmenšovala, opět roste a to zneklidňující rychlostí. Zdá se, že s největší pravděpodobností ještě překoná svou rekordní rozlohu, které dosáhla v roce 2000.

Ozon tvoří ochranou vrstvu v zemské atmosféře, která chrání povrch planety před slunečními paprsky, především před ultrafialovým B-zářením, které způsobuje rakovinu kůže, poškození očí a také ohrožuje život v oceánech.

Foto
Studie vypracovaná před nedávnem týmem australských antarktických základen přišla s alarmujícím zjištěním – s největší pravděpodobností bude letos ozónová díra větší něž kdykoli předtím. Vycházela přitom ze skutečnosti, že byly ve stratosféře, kde se ozónová díra tvoří, naměřeny nezvykle nízké teploty. Momentální růst velikosti ozónové díry je podobný tomu z roku 2000, kdy dosáhla zatím největší rozlohy. Tehdy změřila agentura NASA její obsah na 28.3 milionu čtverečních kilometrů, což je trojnásobek rozlohy Austrálie.
V roce 2002 se však díky nebývale teplým podmínkám ve stratosféře zmenšila na velikost, jaká byla naposledy dosažena v roce 1988. Letos se však spodní stratosféra začala opět ochlazovat a ozónová díra již překrývá celou Antarktidu. Největší by měla být díra koncem září, a teprve tehdy bude možné s přesností určit, zda bude letos překonán smutný rekord roku 2000. Poté se začne opět oteplovat a ozónová díra se začne zacelovat.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud