Zítra bude Mars Zemi nejblíže za 60 tisíc let

Sdílej
 
Mars a Země se k sobě zítra před polednem přiblíží na nejkratší vzdálenost za posledních téměř 60 000 let, tedy od poslední doby ledové. V tu dobu bude rudá planeta vzdálena 56 milionů kilometrů, což je téměř vůbec nejmenší možná vzdálenost.

Zíta v 11 hodin 51 minut našeho času se přiblíží planeta Mars k Zemi na vzdálenost 56 milionů kilometrů, což je nejblíže za posledních 60 000 let. Podíváte-li se po západu slunce na jihovýchodní oblohu, najdete nízko nad obzorem velkou, jasně zářící žlutooranžovou hvězdu - jedná se o Mars.

Foto
Planeta je tak blízko, že i běžným dalekohledem je možné pozorovat spodní bílou polární „čepičku“, tmavé prohlubně i písečné bouře.Takovéto přiblížení obou planet je důsledkem různých oběžných drah kolem Slunce. Zatímco Země obíhá po víceméně kruhové dráze, orbita Marsu je zase více eliptická. K podobnému přiblížení dojde zase až v roce 2287.

Této příznivé vzdálenosti také využili vesmírné agentury a ve vhodný čas vypustili k Marsu své sondy. Momentálně jsou na cestě k rudé planetě čtyři kosmické sondy - dvě americké, Mars Global Sorveyor a Mars Oddysey, japonská Nozomi a také sonda Evropské vesmírné agentury Mars Express s přistávacím modulem Beagle.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud